Читај ми!

„Муке једног Лава“, учење кроз догодовштине и авантуре

Почиње нови циклус серијала „Муке једног Лава“, који на необичан и забаван начин описује историјске догађаје. Дечак Драган Секулић глуми Лава, а девојчица Ленка Петровић – Вуку. У разговору са њима покушали смо да откријемо шта нас то очекује у новим епизодама серије.

Лавова свакодневица су компјутери, игрице, један виртуелни свет, који се разбукта изненадним позивом на чет девојчицее Вуке, која убрзо постаје његова ванвременска пријатељица. Са њом упознаје историју и превазилази све проблеме.

„У првој епизоди Лав се налази у конкретном проблему где иде на свадбу са својим родитељима и треба да буде девер. Као један дечак који не зна како да се носи са тим и не зна како да превазиђе и не може да одбије, он уз помоћ Вуке која му на један сликовит начин објашњава како је свадба текла кроз историју и како је једна свадба довела до Првог српског устанка“, каже Драган Секулић.

Према његовим речима, Лав се налази у годинама пред крај основне школе и покушао је да обухвати све његове проблеме и начин размишљања деце у том периоду.

Драган каже да се главни лик серије с правом зове Лав, јер је његов карактер снажан, па је и он у овој улози научио.

„Не треба бити тврдоглав, већ отворен и да се у тим годинама треба доста трудити, учити, разумевати“, истиче Секулић.

Вука кроз изазове које поставља пред Лава покушава да му покажа да су његови проблеми лаки, чак и смешни у односу на историјске догађаје.

„Она га увек некако пронађе. Има неку моћ, телепатијом га привуче кад год то жели и он нема избора, мора да се препусти историји и Вуки и да ужива“, наводи глумица Ленка Петровић.

„У првој епизоди објашњавамо како је судбински дошло до Првог српског устанка, различите историјске догађаје који заправо за децу могу врло често да буду сувопарни а мислим да смо успели на један креативан начин кроз игру, деци приближимо различите историјске догађаје које су се дешавале у српској историји“, објашњава глумица.

У овој сезони открива да има помоћ – ујака Лабуда, кога игра Зоран Ћосић.

Сценариста серије је Марко Пиштало, историчар и добитник Светосавске награде. Он је на забаван, шаљив, али и интригантан начин покушао да приближи историју деци.

„То су приче о судбинама људи, то нису нужно ни велике историјске приче, то је једна илустрација у којој историја није само историја владајућих класа, владара, али и даље то што ми учимо у школама то су одлуке великих људи, велики потези, велики догађаји са великим друштвеним последицама. Ово нису нити морају и то је један од порука коју ћете тамо наћи“, каже сценариста Марко Пиштало.

„Велика новина је била не само да напишем сценарио, него како је конципирана да се направи повезница измећу нечега што је академско , научно и нечега што је свакодневно и блиско не само човеку него и малом и младом човеку“, истиче Пиштало.

Кроз свих 12 епизода новог циклуса Мука једног Лава описује се национална историја, од Првог српског устанка па до крађе моштију једног светитеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару