Читај ми!

Премијера прве епизоде серије „Пад“ по мотивима књиге Жарка Лаушевића у Југословенској кинотеци

У Југословенској кинотеци емитована је прва епизода серије „Пад“. Снимљена по мотивима књиге Жарка Лаушевића „Година прође, дан никад“, и прати живот измишљеног јунака Ивана Маслаћа.

Кажу да је најзахтевније направити добар биографски филм. Креаторима се често замера веродостојност, коју они наменски занемарују због боље драмске приче.

Догађаји из Подгорице 1993. године за ауторе су били симболична ситуација, из које нису извлачили форензичке детаље и чињенице, већ су приказали борбу пре и после Пада популарног глумца, кога у улози Ивана Маслаћа оживљава Милан Марић.

„Ја сам се са Жарком неколико пута, заправо два пута, чуо. Једанпут смо причали уживо. Углавном је то било пре снимања. Он ме је некако позвао и као старији колега имао потребу да ми пожели срећу. Ја сам имао осећај да ми говори 'ја ти верујем'“, наводи познати глумац.

Марићу је до сада публика веровала у филму Тома и серији Породица. Овога пута олакшано је то што глуми глумца, али непознато и захтевно пронаћи у себи оно што публици може што уверљивије да објасни "Пад".

„Мотиви из те књиге су послужили само као оквир да се, у ствари, ми бавимо и нашим неким демонима и нашим неким причама која евоцирају сва та сећања на деведесете. То је било кључно. Направити једну причу која је универзална, у којој ће се сви препознати“, наглашава редитељ Бојан Вулетић.

Књига Жарка Лаушевића донела је један осврт на време деведесетих, а серија приказује секунде тог времена у којима се мења све. Драматуршки необична прича о Паду нашла се и у селекцији фестивала Берлинале.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи