Читај ми!

Милена Радуловић: Бајке говоре о стварима које читавог живота покушавамо да схватимо

Серијал Школске редакције РТС-а „Некада давно – Српске народне бајке“ почео да се приказује од суботе, 14. јануара. Бајке у серији надахнуто интерпретирају глумци Бојан Жировић и Милена Радуловић, гошћа Београдске хронике.

Кроз серију Некада давно – Српске народне бајке у четири епизоде се говори о четири теме: порекло бајки, прогоњене девојке, кршење забрана у бајкама и надметање са надмоћнијима. О овим темама говори се уз тумачење бајки: Златна јабука и девет пауница, Пепељуга, Баш Челик, Ђаво и његов слуга и Девојка цара надмудрила.

Гостујући у Београдској хроници, глумица Милена Радуловић напомиње да је још као мала имала књигу Српске народне бајке и да их је радо читала.

„Волела сам да их читам по више пута, изнова и изнова, зато што су јако занимљиве, исто као и руске и све остале бајке, али добро се сећам да су у односу на Дизнија са којим смо прво одрастали, да су биле мало суровије“, додаје глумица.

Бојан Жировић је наратор у читавом серијалу, а Милена Радуловић чита Пепељугу, Девојка цара надмудрила и Ђаво и његов шегрт.

Напомиње да серија није намењена само деци, већ да се објашњава и психолошко порекло мотива – одрастања, снова, сукоба мудрости и материјалног богатства и тако даље, што ју је инспирисало да поново прође све те бајке поново.

„Зато што оне дубоко говоре о психологији човека која се не мења, а ми као деца пратимо причу и све те фантастичне мотиве, а онда кад схватиш да су сви они дубоко утемељени на менталитету, психологији... неким стварима које су за све људе вечно питање, онда схватиш да је то један феноменалан начин да се исприча нешто са чиме се ми боримо и покушавамо да схватимо читавог живота“, каже гошћа Београдске хронике.

Серија урађена по сценарију и у режији уреднице Валентине Делић, снимана је и у Ресавској пећини, у Тршићу, на Бибиној плажи на Дрини, изнад наших раскошних тврђава Калемегдан, Маглич и Голубац и у винским лагумима у Карађорђевој улици.

Уз нараторска вођења из „чаробне собе“ уз камин и свеће, у којој се читају бајке, и тумачење универзитетских професора, серија укључује и игране сцене, илустрације и анимиране цртане сцене чији су аутори Алекса Гајић, Вукашин Гајић, Тијана Марјановић, Бранко Ђукић.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи