Читај ми!

Двехиљадита емисија „Бразде" - уживо из Бачке Тополе 8. јануара

Емисија „Бразде“ редакције Програма на мађарском језику Радио-телевизије Војводине, која већ 55 година прати пољопривредне теме, једна је од најстаријих ТВ емисија у нашој земљи.

Двехиљадита емисија Бразде биће емитована уживо из Бачке Тополе осмог јануара на Другом програму РТВ-а.

„Ми у ствари сада славимо дупли јубилеј - двехиљадиту емисију Бразде и 55 година постојања Редакција на мађарском језику у РТВ-у. Бразде се сада емитују недељом од 13 часова. Могу да кажем да се емисије на мађарском језику на РТВ-у емитују у прајм тајму", рекла је у Јутарњем програму, Агнеш Војводић, одговорна уредница Програма на мађарском језику Другог програма РТВ-а, и подсетила да су се Бразде најпре емитовале на ТВ Београд, а припремале у Новом Саду.

Иштван Балиж, уредник је емисије Бразде више од две деценије. Сматра да је оваква емисија јако значајна јер се у Војводини више од 20 одсто људи бави пољопривредом, који су и редовни гледаоци Бразди.

„Нама је част да их информишемо. То је једна традиција већ да цела породица недељом седне испред телевизора и гледа нашу емисују", рекао је Балиж.

И Андраш Тот, уређује Бразде више од двадесет година.

„Овај јубилеј је мотивација а част је радити у оваквој емисији, знамо да нас пољопривредници гледају. Кад одемо негде на снимање, чујемо да су гледали, знају шта је било у емисији, и имамо лепу сарадњу и мислим да радимо важан посао", изјавио је Тот.

Балиж додаје да је за овакав тип ТВ садржаја важна интеракција са гледаоцима: „Они питају, захтевају нешто, и онда, када смо ми на терену, а сваке недеље смо на терену, чујемо од њих шта их интересује, шта би хтели да виде на екрану и ми се трудимо да урадимо те теме, да ли је у питању аплицирање за субвенције, о животу села, стручне теме о заштити биља, о аграрној политици..."

Додаје да гледаоце информишу и о иновацијама из света пољопривреде, углавном са стручних сајмова у иностранству, те да тако преносе примере добре праксе и искуства који домаћим пољопривредницима врло значе како би модернизовали производњу.

„Емисија се труди да информише, не само оне који се баве пољопривредом, већ и оне које ће тек сада заинтересовати нешто око пољопривреде. Увек има и новина, стручних савета, интересантних репортажа и тема", рекла је Војводићева.

Тот наглашава да екипа емисије, кад има прилику, обилази разне делове наше земље али и иде ван граница јер су теме разноврсне и погодне за обраду и поређење.

Говорећи о локацији са које се емитује јубиларна двехиљадита емисија, Иштван Балиж признаје да се дуго размишљало о томе где ће то бити.

„Изабрали смо Бачку Тополу зато што је изразито значајно пољопривредно подручје. Тамо има 22 села, они обрађују око 55 хиљада хектара, имају 3.500 регистрованих пољопривредних газдинстава а последњих година се интензивно развија пољопривредна индустрија, имају фарме, кланице, силосе... Поред тога, оптштина даје субвенције", објаснио је.

У овиру јубиларне емисије биће уврштен и културно-уметнички програм. РТВ емитује програм на 16 језика. 

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи