Читај ми!

Вечерас на РТС-у: „Градоначелник“, документарац о Бранку Пешићу

Документарни филм „Градоначелник" није само дирљива прича о легендарном градоначелнику Београда Бранку Пешићу, него и о вољеном грађанину престонице, великом градитељу и визионару, који је створио највеће симболе Београда. Документарац ће бити приказан вечерас од 20 часова на Другом програму РТС-а.

За време деветогодишњег мандата Бранка Пешића као градоначелника, подигнути су „Газела", „Београђанка", хале „Пионир" и „Пинки", Хотел „Југославија", завршен је Музеј савремене уметности, прокопан Теразијски тунел, направљена чувена Мостарска петља, отворени су базени „Олимп" и „25. мај", а Ада Циганлија постала је уређено купалиште.

Београд је са својих 680 хиљада прешао на 920 хиљада становника, а изграђено је чак 86.000 станова. Док је Бранко Пешић био на челу града, почели су БИТЕФ и ФЕСТ, а остварена је и његова идеја о Алеји заслужних грађана.

Сценарио за документарац Градоначелник писала је Душка Јованић, која каже да је идеја за филм потекла од Горана Весића.

„Желели смо да га покажемо као градитеља, као човека који је за девет година саградио све оно о чему данас говоримо најнормалније, што припада симболима овог града, а с друге стране, да покажемо и његову интиму као брижног оца, сина, мужа али и весељака, великог бекрију који је умео да фасцинира али и да патосира, па је и било неколико скандала", изјавила је Душка Јованић.

Градоначелник је уметнички документарац који буди најлепша сентиментална сећања на Београд као светску метрополу, култне личности и догађаје у једном другачијем времену.

Документарац садржи бројне архивске снимке и сведочења чланова породице, пријатеља и савременика и говори о животу и раду Бранка Пешића, у време када је био градоначелник Београда.

Душка Јованић је разговарала са много људи који су живели у то време и сарађивали са Пешићем.

„Говоре и његови ратни другови, учесници Битке на Сутјесци", рекла је Јованићева. 

„Грађани су га прихватали као свог првог комшију, он је био и род и помоз' бог, и Супермен. Грађани су могли не само да га зову већ и да куцају на врата његове куће", испричала је ауторка сценарија.   

Било је то време напретка и изградње Београда и из овог филма многи ће моћи доста да науче, не само о Пешићу, већ о једном посебном периоду живота главног града.  

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи