Читај ми!

Филм Горана Марковића „Тајванска канаста“ у новом дигиталном руху

После готово четири деценије од када је настао, филм „Тајванска канаста“ Горана Марковића, дигитално је рестауриран у оквиру пројекта „А1 Кинотека“. Драма са елеметима хумора, снимљена је у продукцији „Центар филма“.

„Ја сам се скоро опростио од овог филма, јер сам видео неколико копија које су биле језиве, и помислио сам ако неко нешто не уради тај филм ће нестати. То је снимљено на 16 мм формату који је сам по себи трошан, тако да је био последњи тренутак да се овај филм спасе“, наглашава редитељ Горан Марковић.

Када се појавио у биоскопима 1985. године, филм Тајванска канаста, био је популаран међу истинским поклоницима југословенског филма и међу свима који су се на неки начин препознали у антихероју, незапосленом архитекти у четрдесетим у нестабилном браку – бравурозно га је одиграо Борис Комненић.

Филм је о духу времена осамдесетих и о власнику изгубљених снова из младости, који се надао бољој будућности, али је постао жртва манипулације.

„Сада ће поново, не само нове генерације, већ и ми старији моћи – неки први пут, а неки да се подсете и погледају овај Горанов филм који попут још неких његових филмова добија на важности код оне публике која га није препознала када је настајао“, наглашава Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

Тајванска канаста памти се и по култној музици коју је компоновала „Екатарина Велика“. Сви чланови култног бенда се и појављују у филму док свирају песму Тату. Маргити Стефановић, била је поверена и једна од споредних улога.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи