Читај ми!

„Филм давне будућности“, како је седма покрала све друге уметности

Каква је била, а каква је данас филмска уметност? Четири легенде српске кинематографије о томе говоре у документарцу „Филм давне будућности“, аутора Дарка Бајића. Премијера је сутра увече у МТС дворани, у сусрет предстојећем Фестивалу ауторског филма.

Као филмски витезови округлог стола – Боро Драшковић, Милош Радивојевић, Ђорђе Кадијевић, Здравко Шотра и Дарко Бајић у улози модератора – питају једни друге, полемишу о филмској уметности, о делима и о вишедеценијским искуствима снимања.

Некада чак жустро и енергично.

У једној од сцена остварења, Милош Радивојевић истиче: „Филм је покрао све друге уметности, филм је украо музику, украо је архитектуту, ликовне уметности. Филм је опљачкао као гангстер модерног доба, опљачкао је читав свет.“

„Синиша Цветић мој студент иначе редитељ овога филма и ја смо погледали све филмова ова четири сјајна аутора и били смо пре свега богатији за једно велико искуство, а са друге стране почели смо да размишљамо колико у ствари ти филмови, не само да остављају утисак на нас филмске редитеље, него на читаву једну генерацију људи и сигурни смо да после овога филма и овога наслова може се рећи да филм може да промени будућност“, наводи аутор филма Дарко Бајић.

Иако снимљен у дигитално доба у дигиталној техници, Филм давне будућности је прича о покретним сликама које су настајале на филмској траци, када су редитељи о сваком метру, добро промишљали пре почетка снимања.

„Ми желимо да се вратимо биоскопу и желимо да кажемо да нити филм нити биоскоп нису умрли. Филм давне будућности јесте посвећен четворици великана, али тај филм је посвећен и свим оним ауторима за које сам сигуран да ће бити јунаци следећих филмова“, истиче Бајић.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи