Читај ми!

Страним продукцијама Србија може да понуди све осим мора

Све више страних продукција препознаје Србију као атрактивну локацију за снимање филмова, серија, реклама. Томе доприносе и државне субвенције а анализа Економског факултета показала је да се на сваки евро подстицаја држави врати 4,57 евра прихода.

У реклами коју екипа из Немачке снима у Београду све се врти уназад. Наша продукција иде у супротном смеру, у корак са светом, и то је један од главних разлога што је све више страних екипа код нас. Равноправни са конкуренцијом на глобалном тржишту постали смо 2016. године, када је у Србији уведен систем повраћаја. Део средстава за производњу филмских садржаја враћа се филмским екипама.

„Овај систем је највише усмерен и треба га посматрати као инвестициони програм, дакле нешто што функционише по принципу да након што продукција дође у земљу, заврше сав посао, потроше новац, врати им се између 20 и 30 одсто назад“, каже Милица Божанић, извршна директорка Српске филмске асоцијације.

Српска филмска асоцијација и Економски факултет други пут су проверавали на који начин филмске продукције доприносе економији државе. Извештај показује да је систем подстицаја самоодржив, јер се готово половина уложених средстава директно врати у буџет само кроз порезе и доприносе.

А у наредном периоду, колико пара – толико музике. Што више уложимо у квалитет – угостићемо све веће продуцентске куће.

Србија нуди све осим мора

„На овом тржишту се не смемо такмичити ниским ценама. Ако имамо ветар у леђа који држава даје са подстицајима и инвестицијама на тржишту се сада морамо борити квалитетом. Оно што показује студија јесте да смо достигли тај квалитет зато што смо успели да повећамо просечан буџет снимања за чак око 40 одсто, тачније 37 одсто“, објашњава др Игор Ковачевић са Економског факултета у Београду.

Осим по гостопримству и стручности, у светским круговима на добром смо гласу и због локација за снимање.

„База локација се прикупља већ неких десетак година, стално се допуњује, обнавља. Србија пружа заиста различит спектар локација, све осим мора“, истакао је Богдан Петковић, председник Српске филмске асоцијације.

Фали нам море, а и више филмских стручњака у различитим областима. Едукација младих, сарадња државе и струке, допринеће томе да у филмовима и серијама све чешће препознајемо улице и пределе наше земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи