Читај ми!

Почео трећи фестивал „Мерлинка класик“

У Југословенској кинотеци почео је трећи филмски фестивал „Мерлинка класик“. Током седам дана биће приказано четрнаест филмова.

Поводом недеље поноса, „Мерлинка класик“ даје посетиоцима могућност да погледају и класична остварења и филмове новије продукције посвећене ЛГБТ заједници. У фокусу Пазолини и Фасбиндер, редитељи који су на филмско платно уводили јунаке различитих сексуалних опредељања, борећи се за њихова права.

„Данас не би имали ово што имамо да није било тих филмова из педесетих, шездесетих, осамдесетих који су отворили врата за ову продукцију и овај број што ЛГБТ филмова што ЛГБТ ликова у мејнстрим серијама и филмовима“, каже директор Фестивала, Предраг Аздејковић.

Осим играног, на платну и реалан живот ЛГБТ особа. Документарни филм Борба која траје премијерно је приказан на отварању фестивала. Редитељ Александар Николић кроз аутентичне приче људи који живе са ХИВ-ом упоређује живот са тим вирусом у Србији, некада и сада.

„У Србији остала је она слика из осамдесетих када су геј мушкарци умирали од ХИВ-а. Данас је потпуно другачије. Инфицирана особа пије једну таблету дневно, има нескраћен животни век и не може никоме да пренесе ХИВ. То је једна од порука овог филма“, каже Николић.

Иако је акценат на класичним остварењима, на репертоару пет премијера. За петак је заказана светска премијера словеначког документарног филма редитеља Бориса Петковича који прати рађање ЛГБТ сцене у Љубљани. Тиме је зачета и историја тог покрета у Југославији.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи