Читај ми!

За Србију је веома значајна сарадња са Италијом у филмској индустрији

Фестивал италијанско-српског филма који се сваке јесени одржава у Београду, представљен је на 79. филмском фестивалу у Венецији – на иницијативу Министарстава културе Србије и Италије. Тема презентације били су потенцијали наше земље у продукцији и дистрибуцији фимова.

Након 54 године, од када је последњи пут потписан споразум између Федеративне Републике Југославије и Републике Италије, на јесен се очекује потписивање новог споразума о филмској сарадњи, којим ће бити дефинисана права и обавезе Србије и Италије у важној области за обе земље.

На потребу за сарадњом у филмској индустрији, указује и Фестивал италијанско-српског филма који промовише младе снаге, повезује ауторе, продуценате, глумце, дистрибутере.

„Ово није било само представљање Фестивала италијанско-српског филма већ и Србије и Београда – сјајне инфраструктуре коју нуди ваша земља у области кинематографије. Многи од мојих пријатеља нису знали ништа о Србији. Важно је указати да је то земља могућности - имате филмске студије на високом нивоу и нудите значајан повраћај средстава“, каже Габријела Карлучи, оснивач фестивала.

„Треба рећи да је пројекат кренуо 2015. године да смо ми до сада дали скоро 55 милиона повраћаја средстава закључно са јуном, да је то дато за неких 286 пројеката, али треба рећи да је на сваки уложени динар, пет пута више дошло средстава. Оно што је директни бенефит, ми немамо тренутно неупосленог филмског радника, било да се ради о камерманима, сценаристима, редитељима“, наводи саветник у Министарству културе Раде Војиновић.

„Последња копродукција је био филм Горана Паскаљевића која је тематски и органски везана између Италије, Србије и Европе, а оно што је јако битно то је нова енергија која је дошла заједно са продукцијом анимираних филмова иза које стоји Џони Деп, значи један глобални штит, а италијанско српска копродукција која омогућава да се млади запосле“, истиче Мирољуб Вучковић из Филмског центра Србије.

Ново издање Фестивала италијанско-српског филма у Београду, очекује нас од 22. до 29. октобра. Биће то још једна прилика за представљање рецентне продукције две кинематографије, али и место на коме ће се филмски професионалци упознати са могућностима финансирања. Још увек је тајна који филм отвара фестивал, али сазнали смо да у Београд стижу холивудска имена.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи