Читај ми!

Канибализам као тема на венецијанској Мостри, полако се препознају нови оскаровци

На 79. венецијанском фестивалу, приказани су потенцијални учесници у трци за Оскара 2023. Издвојили су се филмови „Тар" и „Кости и све" у којима главне улоге тумаче холивудске звезде Кејт Бланчет и Тимоти Шаламеј.

Једна од највећих глумица дашањице, двострука оскаровка Кејт Бланчет на добром је путу да освоји и трећу престижну статуету.

Улога Лидије Тар у ултрастилизованој драмској причи Тода Филда Тар, колосална је. Магијом трансформације отелотворила је фиктиван лик диригенткиње, прве жене која на челу Берлинске филхармоније, која слови за најбољу свих времена.

Алегорија о успеху и пролазности, гледаоца увлачи у емотивна стања протагонистиње.

Од параноје да је прогоњена и опсесивности према млађим колегницима у том контексту Кејт Бланчет се наслања на њен претходни филм Керол, до окрутности својствене звучним ауторитативним именима европске музичке сцене. Тар је напета психолошка драма са елементима трилера и снажним емотивним набојем који је изнела Бланчетова.

„Морате да потрошите 70 одсто своје енергије на подијуму, одупирући се чињеници да то није политички чин. Ја сам у филму музичар који ствара музику, али разлике се праве према половима. О томе је важно причати у времену када је људима битно да њихов идентитет коначно буде препознат и да они буду заиста оно што јесу. Зато је важна родна равноправност", каже Бланчетова.

Канибализам и љубав међу канибалистима, једна је од тема присутних на Мостри.

Ексцентричног италијанског редитеља Луку Гвадањина и ексцентричну холивудску звезду Тимотија Шаламеја због кога је владала хистерија на црвном тепиху, ујединила је екранизација бестселера Камил Дианђелис Кости и све.

Крвљу натопљена парабола о сиромаштву и побуни је запањујућа прича у свом искривљеном романтичном идеализаму тинејџера међу којима се у околностима немилосрдног преживљавања и тајне срамоте посебне врсте глади рађа веза.

Тејлор Расел и харизматични Тимоти Шаламеј су попут Бони и Клајд.

„Они су изоловани млади људи без идентитета који проналазе афирмацију кроз огледало љубави, кроз огледало погледа који једно другом упућују. И мислим да и поред тога што људи имају искуства у љубави, та афирмација може довести до уклетости и беспомоћности", каже Тимоти Шаламеј.

Међу кандидатима за Оскара који светске премијере имају на Мостри су филмови Син са Хјуом Џекменом, Вечна ћерка са Тилдом Свинтон, Плавуша са Аном де Арас и Не брини драга – трилер коме игра музичка звезда Хари Стајлс као и сама редитељка Оливија Вајлд.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи