Читај ми!

„У потрази за Валтером“, кинески документарни филм, вечерас на РТС 2

На Другом програму РТС-а, 30. августа 2022. године од 20 часова, приказује се филм „У потрази за Валтером“. То је кинески документарац о феномену народноослободилачког вестерна.

„Како време пролази, све се заборави, остаје Валтер“, рекао је у једном интервјуу Велимир Бата Живојиновић, коме је улога хероја, шпијуна из Другог светског рата, донела славу и ван граница бивше Југославије, посебно у далекој Кини. Постоје процене да је филм Валтер брани Сарајево погледало више од једанаест милијарди људи. Највише због тога што је као први филм у колору који је приказиван у биоскопима у Кини, био један од највољенијих у тој земљи.

У априлу се навршило пола века од настанка филма. Филм је постигао невероватан успех у Кини. О филму и Бати Живојиновићу, који је тумачио главну улогу, анегдотама са снимања и другим занимљивостима у вези са овим култним остварењем, у Јутарњем програму говорио је Радослав Рале Зеленовић, дугогодишњи директор Југословенске кинотеке.

„Филм У потрази за Валтером снимила је кинеска страна, то је око 100 минута филма у част 50 година од његовог настанка. То су млади људи, тинејџери који су на филму Валтер брани Сарајево учили. У филму се појављује и кинооператер који је пуштао филмове на биоскопско платно. Филм је купљен 1973. године за приказивање у кинеским биоскопима и те године је и синхронизован. Јако се водило рачуна о боји гласова глумаца. Филм је био нека врста вестерна, антифашистички филм, приказиван за време државних празника на државној телевизији“, истакао је Рале Зеленовић.

Додаје да је Валтер дошао у правом тренутку, после револуције, а лако се гледао, човек може да се искључи.

Истиче да му је Бата Живојиновић испричао да је волео да иде у Кину, да је однос према њему тамо био одличан.

„Та врста филма је ванвременски филм, добро је што се публика вратила домаћим остварењима, а то се пренело и на савремени филм. Валтер брани Сарајево код нас је примљен на нож, говорило се да је то шпагети вестерн, а то је Кинезима одговарало. И дан-данас се на неким катедрама Академије за филм у Кини прича студентима о Валтеру и прави паралела. Валтер брани Сарајево погледало је 11 милијарди људи, па мислим да је том филму место у Гинисовој књизи рекорда“, закључио је Радослав Рале Зеленовић.  

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи