Читај ми!

Квалитетни филмови, изванредне роле и традиционално - киша на отварању нишких Филмских сусрета

Фестивал глумачких остварења, популарни филмски сусрети, од вечерас - у Нишу. Део традиције је да се на отварању уручи награда „Павле Вуисић" за животно дело.

Овогодишњи добитник је глумац Славко Штимац. Део традиције је, нажалост, и киша. Уочи фестивала глумица Љиљана Благојевић, прошлогодишња добитница награде за животно дело, ове године у улози уметничког директора фестивала, оцењује да је домаћа кинематографија у успону.

„Драго ми је што се препознаје та потреба филмске индустрије која у овом моменту се чини да је скупа али у некој дуговечном погледу она нема цену, она је просто идентитет једног народа, једног времена у коме је настала", рекла је Љиљана Благојевић.

Фестивал отвара дечји филм за одрасле Лето када сам научила да летим и филм Хероји радничке класе. Међу 14 филмова у званичној конкуренцији су две светске премијере, такође дечји филм Вучије бобице и Комедија на три спрата.

Жиријем, који одлучује о осам фестивалских награда предеседава глумица Бранкица Зорић Васовић.

„Богат, занимљив програм, веома уједначен, нема неког филма који неком својом звучношћу одкаче као некакав посебан биоскопски хит или слично, али имамо много добрих квалитетних филмова са изванредним улогама", каже Срђан Савић, директор Фестивала.

И киша која од јутрос пада у Нишу, постала је део традиције, па је неретко публика филмове на летњој позорници гледала по киши.

Можда ће се разведрити а можда и неће, због тога су се организатори одлучили да у 20 сати и 30 минута парелелно почну програми и на летњој позорници и у биоскопу.

Нишка публика, о којој глумци увек говоре са пијететом, дакле има избор, али ће глумце моћи да поздрави само на летњој позорници, што је за њих непоновљив осећај.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи