Читај ми!

Шта Вилијам Болдвин мисли о НАТО бомбардовању Србије

Поводом натписа који су се појавили у медијима, а везано за наводну изјаву Вилијама Болдвина о бомбардовању Србије, „Архангел“ продукција са којом је сарађивао на пројекту „Јужни ветар: На граници“, на молбу господина Болдвина, медијима у Србији је проследила његову изјаву, као и изјаву Милоша Биковића.

У изјави коју је послао „Архангел“ продукцији, Вилијам Болдвин наводи:

„Свестан сам комплексности свега што се на овим просторима дешавало годинама уназад. Лако је бити погрешно схваћен и погрешно протумачен у том контексту.

Намера ми је била да кажем да сам тада био забринут због кризе на Балкану и да сам се надао да ће САД моћи да помогну у решавању сукоба. Јако ми је жао због жртава на свим странама и сматрао сам да је требало да сви покушају да што пре нађу мирно решење.

Извињавам се ако сам некога увредио или повредио.

Увек сам осећао да постоји велико, важно и јединствено културно богатство које ово подручје може да понуди свету. Зацељивање рана, пут ка повезивању људи и земаља је кроз културу и уметност. Желим да будем део тог процеса. Балкан је пун дивних, различитих људи и националности, различитих вера и култура, а уметност и сарадња су оно што руши баријере прошлости, уједињује нас и води напред“.

Истим поводом огласио се и Милош Биковић:

„Учешће у серији Јужни Ветар није никад било, нити ће бити ограничено у односу на нечије политичке ставове и симпатије. Господин Болдвин дао је уметнички допринос нашем пројекту. У његове политичке ставове нисмо улазили ни у приватним разговорима, нити су они релевантни за серију Јужни ветар. Осим тога, све што је имао да каже након боравка овде и рада са домаћим уметницима биле су речи хвале, у шта сте се и сами могли уверити у контакту с њим.

С друге стране, баш ово на чему се инсистира јесте још једна потврда значаја културе која превазилази баријере и сукобе, којом повезујемо људе, а истовремено мењамо слику о Србији која је услед страшне пропаганде крајем деведесетих, којој је вероватно и сам Болдвин био изложен, дуго била нарушавана.

Управо је пример Јужног ветра који је освојио читав регион, а поједини новинари из региона након што је био њагледанији филм у Хрватској, назвали то и феноменом, најбољи доказ да су култура, уметност и уметници везивно ткиво које, упркос свему, повезује људе на свим меридијанима.

А ја сам се још једном уверио да глумцима није место у политици. Чврсто верујем да морамо да комуницирамо са светом, а поготово кроз културу и то не само са онима који мисле слично као и ми, већ и са онима који мисле другачије. Зато сматрам да долазак и рад са нашим људима овде како Џонија Депа, Вилијама Болдвина, Ерика Робертса, тако и колега из Русије, Албаније, Хрватске, Италије и других земаља доприноси позитивној промени слике о Србији“, наглашава Биковић.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи