Читај ми!

Српска Мата Хари из Сијаринске бање

Последња клапа филма и серије „Вера“ у продукцији РТС-а и Филмског центра Србије о нашој Мата Хари која је говорила шест језика, пала је у школи „Никола Тесла“ у Београду. Дебитантски филм Недељка Ковачића и косценаристе Кристине Ђуковић инспирисан је животом младе жене, Вере Пешић, која је за време Другог светског рата била вишеструки тајни агент.

Српска Мата Хари из Сијаринске бање са 19 година упутила се из Лесковца у престоницу и остварила као агент-сарадник врха немачке, француске и енглеске обавештајне службе. Информације које је брижљиво прикупљала прослеђивала је југословенској обавештајној служби.

„Имала сам велику одговорност зато што је Вера Пешић постојала. Надам се да ће гледаоци препознати у овом добром сценарију, а надам се успешно снимљеном материјалу, дух тог времена и њеног живота“, каже глумица Јована Стојиљковић.

„Оно што ме је највише привукло у причи о Вери то је што је непозната прича код нас, а изузетно занимљива, изузетно интригрантна. Нисмо имали прилике да видимо чак ни у светској продукцији пуно прича о женама шпијунима у Другом светском рату, а у нашој продукцији практично ниједан“, наводи сценариста и редитељ Недељко Ковачић.

Филм Вера за 70 дана сниман је на бројним локацијама – у Београду и околини, на Космају, у Панчеву, околини Тополе. У школи „Никола Тесла“ снимљена је сцена када Вера тражи посао у новинама.

„Играм у овој серији новинара једног у турбулентном времену. Сваки дан носи неке нове вести. Од животних, људских околности, ратних, до неких тужних прича“, каже глумац Раде Николић.

„Играм Анкицу, Верину другарицу. Анкица је за разлику од Вере тако мало вицкаста и стицајем неких околности уме доста пута да увуче себе у неке невоље“, открива глумица Милица Томашевић.

Филмска премијера очекује се на јесен, док ће Верин богат и узбудљив живот гледаоци моћи да виде у 10 епизода истоимене серије 2023, на РТС-у.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи