Читај ми!

Наставља се снимање филма и серије о највећој операцији спасавања у Другом светском рату

Снимање играног филма „Хероји Халијарда“ и телевизијске серије „Ваздушни мост“ о акцији Југословенске војске у отаџбини и локалног становништва у којој је у Другом светском рату спасено око 500 савезничких пилота, Радош Бајић наставља у Прањанима. Филмска екипа овог лета управо је на импровизованом аеродрому на Галовића Пољу, 1944. године одиграла историјску мисију.

После готово осам деценија на Галовића Пољу поново се одиграва мисија „Халијард“. Сада у филмско-телевизијском пројекту са више од стотину филмских радника и велики број статиста.

„Напољу смо, екстеријер, сцене су масовне, велики број статиста. Саме сцене по себи су захтевне тако да је то увек велики изазов и велики посао“, каже глумац Радован Вујовић.

Ратна драма, у чијем средишту је херојски подухват спасавања савезничких пилота у лето 1944. инспирисана је једном од најуспешнијих спасилачких акција иза непријатељских линија у Другом светском рату. Аутентичности ће допринети снимање на месту где се мисија „Халијард“ и одиграла.

„Заједничким снагама југословенске војске у отаџбини изграђена је писта око 550 метара и ми данас уз помоћ Војске Србије, ратног ваздухопловства крећемо у реализацију овог пројекта на овом историјском месту где је у метар малтене та евакуација извршена“, наводи Драган Катанић, генерал потпуковник авијације у пензији и саветник при снимању.

У историји ратовања мисија „Халијард“ уписана је као једна од најуспешнијих таквих акција, а сада ће истинита прича о спасавању око 500 авијатичара савезничких снага у Прањанима бити овековечена и на филму.

„Екипа ради добро, имамо среће и са временом, то је јако важно овај да снимимо ову прелепу Србију на најлепши могући начин. Правимо заиста велику ствар, једну која ће остати онако, имаће посебно место у историји српске кинематографије и културе“, истиче продуцент филма и серије Недељко Бајић.

После прошлогодишњих 50 снимајућих дана, овог лета кључне сцене велике историјске приче снимају се у селима сувоборског краја. Зато општина Горњи Милановац има статус домаћина пројекта „Халијард“.

„Желимо да покажемо уствари какав је српски народ био за време Другог светског рата, да нас више нико не сврстава на добру или лошију страну историје. Ми смо увек били на правој страни историје и ово треба да се овековечи на филмском платну како би читав свет могао да види уствари какав је српски народ“, каже председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић.

Премијера филма очекује се 2023. а потом ће гледаоци наше телевизије имати прилику да прате и серију Ваздушни мост.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи