Читај ми!

Повратак данске „Премијерке“ после готово десет година паузе

Данска серија „Премијерка“ (Borgen) изазвала је велику пажњу када је први пут приказана 2010. године. Чини се да је повратак серије, чија је последња сезона емитована 2013, изазвао готово сличан ефекат, пошто су фанови Биргите Ниборг нестрпљиво ишчекивали јучерашњу премијеру новог серијала.

Биргите Ниборг (Сидсе Бабет Кнудсен) залудела је Европу и свет пре 12 година, када је емитована прва сезона популарне данске серије.

Упркос томе што многи мисле да је серија заснована на лику прве данске премијерке Хеле Торнинг-Шмит, прва сезона серије емитована је пре него што је Данска добила своју прву премијерку, тако да се може рећи да је донекле предвидела будућност.

Сви који су пратили прве три сезоне, могли су да науче основе политичког система Данске, да сазнају какве се тајне крију у спрези медија и политичара, али и да открију колико политичари успевају да ускладе напет политички живот са, често подједнако напетим, приватним обавезама.

Нова, четврта сезона (Borgen - Riget, Magten og Æren) прати Биргите у новој улози - министарке спољних послова, функцији коју је преузела на крају претходног серијала. На Гренланду је пронађена нафта, за коју су заинтересоване највеће силе, што Данску ставља у деликатан спољнополитички положај.

Данска влада се у серији залаже за зелену агенду, али пред њима је нови изазов - да ли ће моћи да одоле заради коју експлоатације нафте доноси и која ће обезбедити финансијску сигурност читаве земље, за шта су креатори серије, несумњиво, пронашли инспирацију у Норвешкој.

Још један изазов представља и то што је Данска Гренланду "велики брат", али на међународној сцени није толико утицајна, па је пред Биргите Ниборг озбиљан задатак – спречити велике силе да утичу на животну средину Гренланда и економију Данске.

Поред тога, главна јунакиња поново се суочава и са приватним проблемима – несташлуцима сина, здравственим потешкоћама и изненађењем у животу њеног бившег супруга.

У новој сезони, за разлику од претходних које су само биле засноване на стварним догађајима уз доста фикције, прате се актуелне политичке ситуације, па се већ у првој епизоди спомињу санкције Русији због рата у Украјини. 

Серија прати и живот новинарке Катрине Фенсмарк (Биргите Јорт Серенсен), која је у трећој сезони била портпаролка Биргите Ниборг, а сада се суочава са новим изазовом - постала је главна уредница информативног програма измишљеног канала ТВ1, у који, због утицаја друштвених мрежа, све мање гледалаца има поверење.

Обожаваоци серије могу пратити авантуре Биргите Ниборг на Нетфликсу, а у Данској се серија емитује, као и претходне три сезоне, на данском јавном сервису ДР.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару