Читај ми!

Рубен Ослунд, двоструки добитник Златне палме говорио за РТС

Филм „Троугао туге“ победник је 75. Канског фестивала. Редитељ Рубен Ослунд који је ексклузивно говорио за РТС, уписао се на елитну листу двоструких добитника престижне Златне палме.

Кустурица, Копола, Браћа Дарден, Лоуч, Ханеке, Имамура, Аугуст, Сјоберг – добили су појачање. Интелигентан, духовит, сатиричан, немилосрдно циничан, Швеђанин Рубен Ослунд, након Сквера са којим је освојио прву Златну палму, наставља да на црхомуран начин приповеда о краху западне цивилизације, хипокризији, класном раслојавању.

Шта симболише наслов филма Троугао туге?

– То је термин из пластичне хирургије који се односи на боре које настају између обрва због тешког живота. Али то се може поправити ботоксом за петнаест минута.

Када сам снимао филм, троугао је добио и друга значења. Троугао је симбол хијерархије, а може да буде и троугао драме главих јунака.

У филму промовишете идеје марксизма и социјализма насупрот капитализму. Да ли је то Ваш лични став?

– Многи имају носталгично виђење класног друштва – да су сиромашни људи фини и искрени, а богати зли. А заборавили су Маркса. Заборавили су да је наше понашање условљено нашом позицијому економској структури. Ако се она промени, промениће се и наше понашање. Маркс није говорио о понашању богатих или сиромашних појединачно, већ о понашању у зависности од положаја. И зато, кад чујем да се десничарима допао мој филм, а левичари се зноје, помислим – фино, успео сам.

У сенци рата у Украјини и изласка из ковид кризе, филмски фестивал у Кану прославио је 75. рођендан. И филм се поред политичке, економске и социјалне кризе у свету суочио са нестабилношћу због експанзије видео платформи.

Тешке теме за црвени тепих, превазиђене су квалитетом филмова који ће се у великом броју наћи и пред гледаоцима у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи