Читај ми!

Сандра Перовић: Златна палма отишла у праве руке, Троугао туге је изузетна сатира

Филмски фестивал у Кану завршен је синоћ, а на свечаном затварању Златну палму однела је сатира Троугао туге. О томе шта је обележило 75. издање фестивала у Јутарњем програму говорила је филмска критичарка и заменица главног и одговорног уредника Забавног програма РТС-а Сандра Перовић.

На синоћ завршеном фестивалу Златну палму за најбољи филм однело је остварење Троугао туге, шведског редитеља Рубена Ослунда, за које је, признаје, и сама здушно навијала.

„Кад сам први пут одгледала Троугао туге, знала сам да ће Ослунд добити своју другу Златну палму. То је човек који је на фестивалу – који је спој гламура, уметничког филма, високе моде, елите - успео да направи једну фантастичну сатиру и показао како друштвена хијерархија итекако може да се промени", каже Сандра Перовић.

Са тек завршеног Канског фестивала издвојила је и сјајан трилер Одлука о одласку, јужнокорејског редитеља Парк Чан Вука, као и драму браће Дарден о деци мигрантима Тори и Локита.

Према њеним речима, европски аутори чести мотив су проналазили у краху западне цивилизације, док су се неке „егзотичније“ кинематографије попут иранске бавиле проблемом насиља над женама, а Иранка Зар Амир Ебрахими проглашена је најбољом глумицом.

Осим тога, овогодишњи Кански фестивал обележио је и велику уплив политике још од почетка, када се током отварања фестивала присутнима обратио украјински председник Владимир Зеленски.

 

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи