Читај ми!

Петнаести „Кустендорф“ у духу Пазолинија и младих аутора

По 15. пут Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“ у Дрвенграду отворио је његов оснивач, редитељ Емир Кустурица. Пре поздравних речи изведен је перформанс посвећен Пјеру Паолу Пазолинију, у режији Милана Нешковића. Синоћ је приказан филм „Перје“ египатског редитеља Омара ел Зохаирија.

На свечаном отварању посвета Пјеру Паолу Пазолинију и његовој кинематографији. У двадесетоминутном перформансу који је режирао Милан Нешковић игра двадесетак студената глуме.

Почетак „Кустендорфа“ повео нас је у светске градове из којих долазе учесници фестивала.

„Пазолини је убијен зато што је проникао у дубину човекове суштине. Отишао је предалеко. Данас живимо у времену које можемо да назовемо – невреме. То су зла времена у којима немамо типове као што је убијени Пазолини да нам осветли пут. Слободу су нам узели, сад још треба и земљу, и да нас управљају како желе. Ово нису завереничке приче, ово је реалност", истакао је прослављени редитељ Емир Кустурица.

После свечаног отварања, приказан је филм Перје, египатског редитеља Омара ел Зохаирија. Прича прати породицу и необичне доживљаје жене чијег мужа идеалисту незгодним случајем мађионичар претвара у кокошку.

Слоган овогодишњег фестивала „Раздирућа и чудесна лепота стварања” преузет је из једне реплике Пазолинијевог филма Шта су то облаци.

Пазолинијево стваралаштво обележиће овогодишњи „Кустендорф“, као и увид у рад младих аутора о томе како размишљају, шта их инспирише и да ли је филм за њих већи од живота.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи