Читај ми!

Ко су јунаци „Времена зла“

Од суботе 23. априла на првом програму Радио-телевизије Србије сваког викенда гледамо играну серију „Време зла“. Серија је снимљена по романима „Грешник“, „Отпадник“ и „Верник“, прослављеног српског књижевника Добрице Ћосића.

Кроз 15 епизода пратимо породицу Катић. На почетку серије затичемо их у освит Другог светског рата у Београду. Осим Катића, упознајемо и многе нове ликове који утичу на њихове животе...

Прича почиње када се Богдан Драговић враћа из емиграције и покушава да зарад сина Владимира поново успостави везе са Комунистичком партијом из које је избачен као троцкиста.

Његова бивша жена Милена, ступа у емотивну везу са Петром Бајевићем, агентом Коминтерне и Богдановим ратним другом. Миленин и Богданов син Владимир, сада и сам члан Комунистичке партије, из идеолошких разлога се окреће против оца.

Вукашин Катић, слика грађанске Југославије и њених принципа, не успева да се одупре надолазећим околностима и идеологијама. Почиње Други светски рат, Милена са братом одлази у Прерово, Владимир у партизане, док Петар и Богдан истовремено завршавају у Гестапоу.

Вукашин Катић (Жарко Лаушевић)

Глава породице Катић, Миленин и Иванов отац. Рационалиста, јасних политичких ставова, које брани до последњег дана. Растрзан бригом за децу која нису срећна нити су оно што је он од њих очекивао, све своје наде полаже у унука Владимира, који је његова најслабија тачка. Прека нарав, због које је у младости дошао у сукоб са оцем, постаје све израженија с годинама.

Иван Катић (Радован Вујовић)

Иван Катић је старије дете Вукашина и Олге Катић. Због проблема са видом, растући у сенци благе мајке и веома принципијелнг оца – формирао се у осетљивог младића, потом у интелектуалца индивидуалисту – не мање принципијелног од оца, али свакако мање издржљивог, без обзира на логорашку прошлост у Првом светском рату.

Милена Драговић (Нада Шаргин)

 За разлику од Ћосића, који Милену поставља првенствено као жртву Богданових, Петрових, али и Иванових политичких амбиција, серија подцртава њен отпор друштву које од ње непрестано очекује да буде узорна мајка, верна жена, „Катићева“, па „Драговићка“ – лепа, достојанствена и поносна.

Од малих ногу окренута ка својој женствености, глад за љубављу никад није утолила на начин како је желела, а то је да поред себе има сигурног чоека на којег може да се ослони у сваком тренутку.

Богдан Драговић (Горан Богдан)

За разлику од Милене, Богдан је потекао из сиромашне породице, од малих ногу је био принуђен да се бори за себе. Истакнути борац у Првом светском рату, живот је посветио партији и револуцији, држећи се сопствених принципа, чак и када су у супротности од општег мишљења.

Сломљен након одбацивања од стране партије, он се бори до последњег тренутка. Ипак, за његов карактер је важна и самодовољност и незајажљивост због које своју породицу претвара у жртве сопствених политичких идеја.

Петар Бајевић (Горан Шушљик)

Напустивши породични дом веома рано, искидао је све везе са прошлошћу и свој живот посветио службовању у Коминтерни. Женскарош, интелигентан и виспрен, без много дилема када је у питању бескомпромисна жртва за комунистички идеал у друштву, у себи је на необичан начин сачувао однос према хришћанству, али и идеал савршене жене, чије је оличење Милена Драговић.

Авантуриста и полиглота, своју манипулативност неретко ставља у службу комунистичке партије, без гриже савести уколико су жртве велике.

Бора Луковић Пуб (Небојша Дугалић)

Бора Пуб, бивши коцкар и добровољац из Првог светског рата, неретко се крије иза епитета „режимлија“, који сам себи додјељује. Па ипак, он своје везе користи за помоћ пријатељима чешће него за самог себе.

О његовој храбрости из Првог светског рата, сазнајемо тек посредно, а принципијелност и иронија одраз су околности у којима је био принуђен да се бори за себе. Слаба тачка му је кћерка Нађа.

Владимир Драговић (Павле Чемерикић)

Надимак „Свилени“ је одраз начина како га виде пријатељи и околина, а уједно и све чега жели да се реши. Превише оптерећен породичним наслеђем – са једне стране богатством Катића, са друге комунистичким педигреом оца Богдана Драговића, Владимир непрестано покушава да се од нечега отргне.

Располућеност између потребе за очевом љубављу и потребе да се отац одбаци као би се освојила независност, неретко га наводи на аутодеструктивно понашање, али и бахатост према женама.

Нађа Луковић (Исидора Симијоновић)

По нарави блиска Милени Драговић, са којом осећа искрено пријатељство без обзира на разлику у годинама, Нађа Луковић је окренута женском принципу, чак и када кокетира са политиком.

Растрзана између очекивања породице и друштва и својих осећања, она се увек опредељује за сопственост без обзира на последице.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи