Читај ми!

Фестивал мароканског филма у Југословенској кинотеци

У току је први Фестивал мароканског филма, који се одржава у Југословенској кинотеци. Организује га Амбасада Краљевине Мароко у Републици Србији, у сарадњи са Кинотеком, Мароканским кинематографским центром и Министарством културе и информисања.

Прошло је 65 година од успостављања дипломатских односа између Рабата и Београда, а у част јубилеја, амбасада Марока припремила је разноврстан културно-уметнички програм. Фестивал мароканског филма једна је од главних манифестација којом ће бити обележена „Година Марока у Србији“, а на програму је пет дугометражних филмова савремених редитеља.

„Мислимо да је филм један од најбољих начина повезивања људи. Управо је идеја ове манифестације да пружимо прилику пријатељима из Србије да упознају нашу земљу кроз слике на великом платну. Заиста мислим да имамо много тога заједничког. Наша друштва су великодушна, гостољубива, фамилијарна, и то се види у филмовима“, каже културни аташе у амбасади Краљевине Мароко Симохамед ел Лаити.

Фестивал је отворио филм Потрес редитељке Лејле Маракши, која први пут гостује у нашој земљи. Како каже, на њу је највећи утисак оставио Храм Светог Саве и Калемегданска тврђава, а Београд је асоцира на Покрет несврстаних и борбу против колонијализма и потлачености народа која је веома важна за земљу из које долази.

„Филм Потрес је прича о три дана туговања. Отац породице је преминуо и његове ћерке су поново на окупу, у складу са старом муслиманском традицијом туговања над његовим одром. Током та три дана не би требало починити ниједан грех, међутим у породици почињу да лете варнице. Филм говори и о патријархату, друштвеним стегама и борби жена за слободу“, објашњава редитељка.

Филмови Љубав у Медини и Пут за Кабул вечерас су на програму фестивала у Југословенској кинотеци. Као што наша публика има прилику да се упозна са кинематографијом Марока, тако ће и гледаоци у Мароку моћи да погледају неколико филмова домаћих редитеља током ове године.

„Ови филмови неће бити приказани само у Београду већ смо спојили колеге и пријатеље из амбасаде Марока са културним центрима Ниша, Новог Сада и Чачка као престонице културе Србије, тако да ће и грађани широм Србије моћи да се упознају са Мароканском кинематографијом“, истиче управник Музеја Југословенске кинотеке Марјан Вујовић.

У оквиру обележавања јубилеја, у марту је отворена и Изложба мароканске филателије, а заједничко издање поштанских маркица Србије и Марока још се може погледати у ПТТ Музеју.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи