Читај ми!

Шамар „за Оскара“ – ући ће у анале филмских догађаја

У Холивуду су 94. пут додељени Оскари, а шамар Вила Смита о коме се прича и дан после, вероватно ће ући у анале престижног филмског догађаја и телевизијских преноса.

Прво шамар комичару и презентеру Крису Року, а затим и први оскар за Вила Смита за улогу оца Серене и Венус Вилијамс у Краљу Ричарду. Није део сценарија, већ исхитрена, импулисивна, непримерена реакција на неслану шалу Џејди Пинкет Смит, упућену супрузи новопеченог оскаровца. А затим, победникова вишеминута интимна исповест кроз сузе.

„Знам да радим оно што ми глумци радимо мораш да будеш у стању да трпиш злостављање у овом послу, мораш да будеш са људима који те не поштују и мораш да се смешиш и претвараш се да је то у реду", истакао је глумац Вил Смит.

Осим шамара који је украо шоу, већих узбуђења није било. Џесика Честејн је свог првог Оскара за главну женску улогу у филму Очи Тами Феј, посветила свим усамљеним људима након година изолације.

„Толико људи осећа безнађе. А самоубиство је водећи узрок смрти у Сједињеним Државама. То је задесило многе породице, чак и моју", истакла је глумица Џесика Честејн.

Филм Кода Шон Хејдер, посвећен заједници глувонемих и особама са инвалидитетом, велики је победник са три освојена Оскара за све три номинације – најбољи филм, споредну мушку улогу и адаптирани сценарио.

Моћ пса је велики губитник са само једним Оскаром за најбољу режију, очекивано урученог Џејн Кемпион. Први пут у историји, редитељке су однеле победу две године заредом.

„Волим да режирам јер је то дубоко урањање у причу, међутим задатак осликавања света може бити огроман. Слатка ствар је што нисам била сама у филму Моћ пса", рекла је редитељка Џејн Кемпион.

Иако само у техничким категоријама, са заслужених 6 Оскара тријумфовао је научнофантастични спектакл Дина. Церемонија проткана усиљеним хумором домаћица вечери, прошла је и у знаку изражене политичке коректности – према Афроамериканцима, припадницима ЛГБТ и квир заједнице.

Вече Оскара обојила је и умерена солидарност са Украјином – кратким обраћањем рођене Украјинке Миле Кунис, поруком подршке Академије и минутом ћутања.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи