Читај ми!

Хоће ли и ове године Оскара за режију добити жена

Главно питање уочи 94. церемоније Америчке филмске академије је ко су потенцијални лауреати престижних златних статутета. Традиционално, на Првом програму РТС-а од два сата после поноћи, креће директан пренос доделе Оскара из холивудског Долби театра.

Последњих година било је изненађења, па је додела награда Америчке филмске академије постала не тако лако предвидива. Обрасци по којима се указује на потенцијалне лауреате још постоје, а то су Златни глобуси, еснафске и награде БАФТА.

Психолошки вестерн Моћ пса био је очити фаворит за главну оскаровску категорију – најбољи филм, све док породична драма КОДА није однела награду америчког удружења продуцената.

Оба ова остварења нису биоскопски филмови већ су настали у продукцији стриминг платформи Нетфликс и Епл. Тако да ће и то бити преседан уколико неки од ова два наслова освоји главно признање.

Ова два наслова су се издвојила и поред тога што је за најбољи филм номиновано чак десет наслова јер се настојало да буде разнолика, инкулизивна, популарна. Ипак, ако је судити по до сада додељеним наградама, Не гледај горе, Краљ Ричард, Пица од сладића, Алеја ноћних мора, Дина, Прича са западне стране и Вози моја кола изгледа да немају много шанси. 

Награду за најбољу режију сасвим сигурно осваја новозеланђанка Џејн Кемпион за Моћ пса. Конкуренти су јој Кенет Брана (Белфаст), Пол Томас Андерсон (Пица од сладића), Дени Вилнев (Дина) и Стивен Спилберг (Прича са западне стране). 

Џесика Честејн има велике шансе да добије првог Оскара за главну женску улогу и то за Очи Тами Феј, где игра реглигиозну конзервативну жену која постаје борац за права ЛГБТ заједнице и оболелих од Ејдса. Конкуренција јој је Никол Кидман са улогом комичарке Лусил Бол у Рикардовима.

Многи претпостављају да ће Оскар за главну женску улогу отићи у руке Кристен Стјуарт за улогу принцезе Дајане у Спенсеровима или Оливија Колман за Изгубљену ћерку. Најмање шансе се даје Пенелопи Круз за улогу у Алмодоваровом филму Паралелне мајке. 

Бенедикт Камбербач дуго је био најозбиљнији кандидат за главну мушку улогу у филму Моћ пса, јер је маеастралан као сурови ранчер. Ривал му је Вил Смит који је до најситнијих детаља отелотворио лик оца тенисерки Серене и Венус Вилијамс у Краљу Ричарду.

Хавијер Бардем који је патнер Никол Кидман у Рикардовима, Ендрју Гарфилд за Тик,так... Бум! и Дензел Вошингтон за улогу у филму Трагедија Магбета, могу да се надају да ће признање припасти некоме од њих.

Фаворити за најбољи међународни филм су јапански Повези ме, норвешки Најгора особа на свету и дански документарно-анимирани Бегунац, који се уочи доделе Оскара приказује на РТС-у.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи