Читај ми!

У Кинотеци циклус филмова Пјера Паола Пазолинија

Стогодишњицу рођења редитеља Пјера Паола Пазолинија Кинотека обележава циклусом његових најзначајнијих филмова.

Испред његовог имена најчешћи је придев контроверзни. Пјер Паоло Пазолини је прво био песник и писац, касније сценариста и редитељ, који је пре свог дебитантског филма био асистент Фелинију. "Анфан терибл" италијанске књижевности и кинематографије, како га често називају, у свом филмском опусу има 23 остварења, међу којима су екранизације књижевних класика као што су Краљ Едип, Декамерон, Кантерберијске приче или филм Јеванђеље по Светом Матеју, за који је награђен на фестивалу у Венецији.

„Пазолини је дијалектички марксиста, представник европске послератне левице и моралистички критичар класног друштва. Пазолини се у првој фази стваралаштва окреће својој ревизији неореализма као италијанског послератног стила, у филмовима Мангуп и Мама Рома. Највећа вредност је управо та сирова документарност, лица и гестови његових јунака", истакла је др Ивана Кроња, филмолог.

Крајем шездесетих година снима филм Медеја, са великом Маријом Калас у главној улози, као и по мишљењу многих своје најзначајније дело, егзистенцијалистичку драму Теорема.

„Након тога он доживљава велики међународни успех и окреће се поуларном филму, где и настаје његова Трилогија живота коју ће гледаоци моћи да виде у Кинотеци", истакла је др Ивана Кроња.

Пазолинијев последњи филм, уједно и његово најрадикалније дело Сало, настало по књизи Маркиза де Сада, такође ће бити приказано у оквиру циклуса у Кинотеци. Прелазећи границу табуа у овом остварењу Пазолини оштро критикује фажизам, али и конзумеризам, као једну од последица капитализма, чији је био велики противник.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи