Читај ми!

Филм „Индиго кристал“ – симбол за две генерације у Србији

У току је завршна фаза снимања првенца младог редитеља Луке Михаиловића „Индиго кристал“, чију продукцију помаже Радио-телевизија Србије. У филму, осим Миодрага Радоњића, који је продуцент, глуме и Денис Мурић, Милош Петровић Тројпец, Нина Јанковић, Павле Менсур. Екипа се нада да ће филм премијерно бити приказан крајем ове или почетком следеће године.

Филм „Индиго кристал“ младог редитеља Луке Михаиловића, који се снима у копродукцији "Арханђела" и "Режима" уз подршку Радио-телевизије Србије, ушао је у последњу фазу снимања.

Идеја за снимање филма настала је када је сценарио за филм дошао у руке одговорног уредника Драмског и домаћег серијског програма РТС-а Марка Новаковића и глумца Миодрага Радоњића, који је требало да игра главну улогу у дипломском филму Луке Михаловића.

Међутим, сценарио им се допао и због тога је Миодраг Радоњић одлучио да преузме улогу продуцента и да учествује у снимању филма.

„Ја сам сценарио узео са намером да прочитам улогу Вука, којег је требало да играм у филму. Оно што сам прво препознао као квалитет сценарија, препознао сам један велики потенцијал и једну аутентичност која је базирана на генерацијској разлици. Између осталог, филм се бави тиме“, рекао је Миодраг Радоњић.

Нагласио је да је Лука Михаиловић пристао да са њим унапређује сценарио и да су највише радили на унапређивању јунака.

„Као глумац, познајем тај тренутак када сте везани, да не кажем заљубљени, у свој неки поступак, неко глумачко решење које сте смислили, па вам често буде напорно и тешко да се тога одрекнете и да то промените. Хоћу да кажем да је то доста теже из редитељског угла, када сте на неки начин, нарочито када је први филм, заљубљени у своју неку идеју, у одређену сцену. Лука је имао слуха да са свима нама разговара и дао нам слободу да се ствари мењају“, рекао је Радоњић.

Додао је да му је била жеља да се испуни пун потенцијал приче и да је било неопходно да се укључи као продуцент.

Лука Михаиловић: Назив филма настао захваљујући мојој мајци 

Лука Михаиловић је истакао да је увек остављао простора да сами глумци допринесу сценарију и унесе нешто своје, али и да једва чека премијеру филма.

„Једва сам чекао тај холивудски моменат у Србији“, рекао је Михаиловић.

Објаснио је да је назив филма, чија се радња одвија у Шапцу, настао захваљујући разговору са својом мајком која му је препоручила текст о такозваним „индиго“ и „кристал“ генерацијама.

„Моја мајка је донела један дан неки текст о индиго кристалној деци. То је мени синуло као симбол за две генерације у нашој држави, које су степени у еволутивном развоју. Индиго генерације настају од педесетих година. Имате алфа, бета, делта генерацију и даље. Ово је четврта генерација од 1988. до 1998. годишта, а кристална генерација је нови степен еволуције“, рекао је Михаиловић.

Миодраг Радоњић је објаснио шта је затекло лика којег тумачи након одслужења затворске казне. 

„Лука је поставио главног јунака Вука као неког ко поново долази у друштво коме, на неки начин, не припада зато што је био у затвору осам година и излази у спољашњи свет, враћа се у своје насеље, у свој комшилук и затиче ситуацију у којој не може да се снађе“, навео је Миодраг Радоњић.

Додао је да је Шабац изабран за место радње, не само због тога што је редитељ из тог града, већ и због тога што је приметио да је град визуелно лежао филму и да се нада да ће колеге из филмске индустрије снимити бар неке сцене у Шапцу када буду погледали филм „Индиго кристал“.

„Филм ће имати естетику црно-беле фотографије, што мислим да ће дати додатну визуелну вредност“, казао је Радоњић и захвалио се граду Шапцу и Шапчанима.

Осим Радоњића, у филму играју и Денис Мурић, Милош Петровић Тројпец, Нина Јанковић, Павле Менсур, а Михаиловић је истакао да је највећи број ликова писан баш за те глумце.

Нина Јанковић: Ово је можда први филм снимљен у Шапцу, али верујем да није последњи 

Глумица Нина Јанковић је навела да има само речи хвале за Шабац и Шапчане и да је „Индиго кристал“ први пројекат који је прихватила без читања сценарија, зато што је Михаиловић из њеног града, као и зато што се ту филм и снима.

„Ово можда јесте први филм снимљен у Шапцу, али верујем да неће бити последњи. Играм Мају, професорку хемије, која започиње љубавни однос са својим другом из детињства и највећи проблем је што би и раније били пар али, он је најбољи друг њеног брата. После његовог изласка из затвора започињу романсу“, рекла је Јанковићева.

Напоменула је да је захвална екипи што су променили име њеног лика из Милица у Маја, пошто је то име њене другарице коју је, како је рекла, изгубила месец дана пре снимања.

Павле Менсур, који тумачи улогу Снифија, истакао је да је сценарио одличан и да никада није учествовао у пројекту у којем се чланови екипе толико добро међусобно разумеју.

„Мене је привукло, кад причамо о емоцији, што стварно ти клинци и емоције постоје и ситуације у филму које видимо се свакодневно дешавају у нашем граду. Хтео сам да будем део пројекта који валидно показује реалност у којој живимо“, навео је Менсур.

Копродуцент филма је Милош Аврамовић, редитељ „Јужног ветра“, а екипа се нада да ће филм „Индиго кристал“ премијерно бити приказан крајем ове или почетком следеће године.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару