Читај ми!

Филм „Тридесет година матуре“ Душана Гајића - лични филм који се тиче свих нас

У Културном центру Београда премијерно је приказан документарни филм новинара Душана Гајића „Тридесет година матуре". Аутор у филму, кроз разговор са пријатељима из школске генерације, преиспитује догађаје из наше недавне историје.

Из тада Осме београдске гимназије, матуранти су 1989. године изашли пуни оптимизма. Те године мењао се свет, мењало се и наше друштво. Веровали су, набоље. 30 година касније срећу се на годишњици матуре. Где су данас њихови снови, а где смо ми као друштво након свега што нам се у ове три деценије догодило , нека су од питања која поставља документарац „30 година матуре".

„Оно што покушавамо да разумемо кроз овај филм, да ли се променило на боље, да ли смо направили неке погрешне изборе тада још 1989. и почетком деведесетих, да ли те последице живимо још и сада", истакао је Душан Гајић. 

Да ли је могуће да неко проживи тих тридесет година и остане нормалан или наизглед нормалан човек?, пита се један од саговорника у филму, у коме говоре, некадашњи матуранти, а данас угледни новинари, лекари, стручњаци из разних области, уметници.

„Када је Душан звао да ми каже за своју идеју, био сам прилично задовољан јер је он човек који некако од целе те генерације најаналитичнији, најрационалнији, пун емоција да исприча причу не о нама као другарима из школе већ парадигматичну сторију о свима нама", рекао је Миодраг Мики Ристић, музичар.

Тридесет година матуре је личан филм који се тиче свих нас. Посебно узбудљиви минути су они у којима аутор разговара са својом ћерком и децом својих пријатеља, генерацијом која има мање илузија од својих родитеља и са којом у филму заједнички покушава да баци поглед у будућност.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи