Читај ми!

Душан Гајић – аутор филма „Тридесет година матуре“: Шта је остало од генерацијских снова

Дописник РТС-а из Брисела Душан Гајић гостовао је у Јутарњем програму РТС-а, поводом премијере ауторског документарног филма „Тридесет година матуре“. Копродуцент филма је Радио-телевизија Србије, а публика ће премијеру филма моћи да погледа 18. марта 2022. у Културном центру Београда, у 20 часова.

„Идеја за филм настала је пре три године, у време годишњице моје матуре. Тада ми се чинило да је тих 30 година згодан моменат да се подвуче црта и направи биланс једне генерације. Истовремено сам схватио да оно што се често чује рефрен о наших 30 година. Стално се говори о томе да ми већ 30 година живимо ово или оно, да 30 година немамо решење за неке проблеме. То је критични период наше новије историје”, рекао је Душан Гајић.

Такође је истакао да су пре 30 година, почеле тектонске промене у Европи, а Србија и тадашња Југославија су кренуле неким другим путем у односу на посткомунистичку Европу.

„После пада гвоздене завесе направили смо као друштво неке изборе, које живимо и данас. Ушли смо у неки воз, можда погрешан, па су и станице биле погрешне”, рекао је Душан Гајић.

Истиче да је са својом генерацијом, са људима са којима је био у школској клупи покушао да направи причу.

„У мојој генерацији,  која је 1989. године завршила Осму београдску гимназију, били су Љубица Гојгић, Милош Шарановић, било је ту много музичара, фотографа, уметника и разних других генерација. То је генерација која је тада имала велика очекивања и када је деловало да је само мало потребно да се сруше последњи социјалистички табуи тадашње Југославије и да ми постанемо ‘као сав нормалан свет’. Онда су се десиле деведесете са свим последицама које и данас осећамо као друштво и као појединци. Питање је шта је остало од генерацијских снова”, рекао је Душан Гајић.

Истиче да је једна од компонената филма посматрање генерације наше деце данас, а чини се да постоји мање илузија и мање очекивања. Нема идеје да је довољно само да се нешто деси, да би се преокренуо правац којим идемо.

„Када посматрамо општу и јавну историју, људи нису незадовољни својим животима, али гледају доста критично на догађаје. Филм није песимистичан, ту има много младих људи и генерација деце који носе нову перспективу и показују да постоји и даље један добар људски потенцијал”, истакао је Душан Гајић, дописник РТС-а из Брисела.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи