Читај ми!

Документарни филм „Уликс“, визуелно богата интерпретација романа

Поводом стогодишњице објављивања романа „Уликс“ Џејмса Џојса, у оквиру Београдског ирског фестивала, у Музеју кинотеке приказан је истоимени филм снимљен у продукцији "Yellow Asylum Filmsа" за Ирски музеј књижевности.

О једном од најутицајнијих романа на свету, књизи која је дефинисала модернизам, делу које је после седам година писања, у три града, а на 40. рођендан аутора, 2. 2. 1922. издавачка кућа "Shakeseare and Co" објавила у Паризу, угледни ирски документариста, Ален Гилсенан, снимио је филм Уликс.

„Ово је врло креативан филм, који представља једно маштовито читање романа. Филм се као и књига састоји од 18 поглавља. Уз експериментани приступ и полу-апстрактан стил, ово је визуелно богата интерпретација књиге, која ће стимулисати гледаоца на сопствени доживљај. Ово је провокативан приказ Уликса који, користећи филм као медиј, представља ехо његовог стваралаштва“, наводи Јаш Камински, директор Београдског ирског фестивала.

Роман Уликс има готово култно следбеништво, баш као и репутацију захтевне књиге. Филм који је на програму Београдског ирског фестивала и у суботу, сниман је на захтев Ирског музеја књижевности.

„Џојс је доминантна фигура у Ирској. Писац над писцима. Славимо Блумсдеј, који је инспирисан ликом из Уликса, сваког 16. јуна. Ми кажемо да је Џојс први ирски модерниста, а Бекет последњи. Многи Ирци воле да дискутују о Џојсу, али само га њих пар заиста разуме. Занимљиво је видети како Џојсово ремек-дело Уликс и даље инспирише уметнике, попут аутора овог филма“, додаје Камински.

Београдски ирски фестивал, осим документарца Уликс, приказује још један филм заснован на делу култуног аутора, кратки играни филм Сусрет инспирисан Џојсовим Даблинцима.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи