Читај ми!

О емитовању филма „Слава Сатани”

Осамнаестог фебруара портал „Нулта тачка” објавио је коментар Милице Ђоровић под насловом „ШТА ЈЕ ОВО?! Ртс на свом другом каналу емитовао филм СЛАВА САТАНИ и то у прајм тајму”. Наслов преносимо дословно, са употребом великих и малих слова преузетом директно с портала. У кратком коментару, Милица Ђоровић најпре без појашњења износи тврдњу да је „РТС одавно скренуо са пута јавног сервиса и сервиса свих грађана”, већи део другог и трећи пасус су прекопирани из најаве филма „Слава Сатани?” са сајта РТС-а, а потом следи неаргументована тврдња да филм у позитивном светлу приказује сатанистички култ, те свој коментар завршава личним квалификацијама и нагађањима.

Овај коментар је потом преузело неколико интернет портала, често под другачијим насловима, који су варирали од констатације да је филм емитован до бомбастичне и нетачне тврдње да је "РТС промовисао идеологију сатанизма" (opozicijanajednommestu.rs).

РТС разуме да су тзв. "кликбејт" наслови значајан део модерних интернет медија, али иако је њихов циљ да привуку читаоца, требало би поштовати бар основни принцип новинарства да се тврдња провери. У овом случају, задатак би био лак – требало би прво прочитати читаву најаву са сајта РТС-а, а потом погледати филм и видети шта он заиста представља.

Двадесет петог фебруара огласио се Центар за заштиту хришћанског идентитета дописом Министарству културе и информисања. По називу („Глорификација сатанизма”) и садржају дописа, РТС може констатовати да је заснован искључиво на писањима горепоменутих портала, а не на погледаном филму.

После уводних речи, у допису је поново прекопиран део најаве за филм са сајта РТС-а, поновљено је питање постављено и у оригиналном коментару Милице Ђоровић („чиме су грађани заслужили да РТС емитује филм овако скандалозног садржаја?”) и потом је изнесен захтев да се овакви садржаји више не понављају јер „могу имати тешке и несагледиве последице у васпитању наше деце и поколења која долазе”.

РТС најпре констатује да је део најаве са нашег сајта копиран тенденциозно, можда чак и злонамерно. У оба случаја, после основних података да је реч о филму о сатанистичком храму и да њихов вођа позива на револуцију зарад спасавања душе нације, није прекопирана и последња реченица из наше најаве:

„Али да ли је стварно баш све тако?” Нема ни речи о другом делу најаве, где је цитиран британски критичар Гај Лоџ који појашњава да филм заправо говори о испитивању верских слобода у САД, скреће пажњу на цинични знак питања у самом наслову филма („Слава Сатани?”), као и да сатанистички ставови нису баш најјаснији, те да филм има политичку димензију јер представља део културног рата против америчке хришћанске деснице.

Подсећамо да је филм изашао за време председничког мандата Доналда Трампа који је имао подршку хришћанске деснице. Подсећамо и на сва превирања у америчком друштву у том периоду, чега је и овај филм део.

Радио-телевизија Србије је у најави за филм јасно предочила гледаоцима у каквом га контексту треба гледати, а ни о каквој глорификацији нема ни речи. Поспрдни став аутора филма видљив је свима који филм погледају и потруде се да га схвате.

Документарни филм није исто што и пропагандни, његова је сврха да информише гледаоце о појавама, особама, догађајима, итд., али нема обавезу да отворено заузима било какве вредносне ставове, осуђује и пресуђује.

Самим тим, „Слава Сатани?” није филм који оправдава умно поремећене људе који због лажне вере жртвују животиње и нагоне друге на злодела, штавише таквих у филму уопште нема. Филм покушава да прикаже како људи из сатанистичког храма виде себе и своје јавно ангажовање, као и да укаже на то да је сва та квазиидеологија само део једног ширег друштвеног феномена у Сједињеним Америчким Државама крајем друге деценије 21. века.

Није тешко закључити да неке реченице актера филма могу бити увредљиве за вернике, али је исто тако јасно да је у овом случају све то илустрација локалне, америчке појаве настале у за њих турбулентним временима, па је због тога додатно добила на значају.

Неемитовање оваквих прича, цензурисање и паушално критиковање неће учинити да потенцијално штетне појаве нестану; напротив, такво понашање може изазвати контраефекат.

Радио-телевизија Србије остаје при ставу да је сваком проблему потребно приступити аргументовано, трезвено и хладне главе.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи