Читај ми!

Филмска фешта на 50. Фесту

Представљамо неке од најзначајнијих филмова – који се приказују у оквиру Главног такмичарског програма 50. Феста.

У филмску чаролију, разнолике теме и запитаности, у светове аутора из различитих делова планете, Главног такмичарског програма 50. Феста увео нас је филм Мрак Душана Милића.

Из угла 11-тогодишнеј Милице, филм говори о животу Срба у једној малој енклави, на Косову и Метохији након погрома 2004, о животу окованим страхом. У улози Милутина је Славко Штимац.

У Главном такмичарском програму 50. Феста је и филм Моја ноћ. Осамнаестогодишња Марион, тужна и усамљена након губитка сестре, једне ноћи у Паризу упознаје једнако усамљеног Алекса. Препознају се и њихово заједничко путовање, лутање градом им отвара нове хоризонте.

„Желела сам да причајући причу о девојци која је преживела губитак, заправо испричам причу о младим људима данас, у Паризу, али и широм света, у једном тешком времену где, због околности и недостатка перспективе, постављају себи питања којима је младост склона, питања о смислу“, каже редитељка Антоанет Була.

Први дугометражни филм румунске редитељке Алине Григоре Плави месец, победник фестивала у Сан Себастијану, породична је драма о дисфункционалним односима и насиљу.

„Без осуђивања, желела сам да прикажем двоје различитих људи, такође да говорим о насиљу, представљајући и жртву и агресора, као жртве једног друштва. Свет треба да прихвати начин на који жене причају причу, то је ново и другачије и за то треба бити отворен“, наводи млада румунска редитељка.

У Главном такмичарском програму 50. Феста биће приказано 20 остварења. О најбољима одлучује жири којем председава глумац Милош Биковић.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи