Читај ми!

Рене Биторајац: За улогу Олега морао сам да изађем из своје зоне комфора

Популарног хрватског глумца Ренеа Биторајца публика у Србији најбоље познаје као комичара („Битанге и принцезе“, „Наша мала клиника“). У серији „Подручје без сигнала“, коју викендом пратимо на РТС, Рене има нешто другачију улогу - тумачи Олега, шармантног и способног човека модерног доба чији се живот мења доласком у малу средину.

Глумац каже да, чим је прочитао сценарио серије, схватио је да ће за ову улогу морати да изађе из своје зоне комфора.

„Редитељ Далибор Матанић врло често ради са осталим глумцима који играју у овој серији, тако да сам ја њима свима дошао заправо као неки гост. Морао сам да се уклопим јер остатак глумачке екипе више ужива у улогама које су блиске овима у Подручју без сигнала, па је за мене ово био велики изазов“, напомиње Рене.  

Са друге стране, аутори серије су одмах знали да је Рене идеалан за улогу Олега. Када му је стигао сценарио, каже да је најпре мало застао.

„Иначе нисам човек који прихвата све улоге из прве. Увек прво прочитам сценарио, размислим и онда одлучим. Када сам прочитао сценарио за Подручје без сигнала, добро сам размислио о њему, а онда рекао себи: 'Човече па ово је добро!'. Али да то заиста испадне добро, знао сам да треба се поклопи јако пуно ствари. У питању су врло карактерне улоге, ликови детаљно разрађени и ако глумачка екипа то не похвата и нема заједничку енергију са редитељем који све то мора да стави у једну целину, лоше нам се пише. Тим пре улога Олега ми је била изазов“, прича Биторајац.

Рене сматра да је ова серија велики омаж радничкој класи.

„То је заправо онај део који данашње младе генерације неће лако разумети. Ми који смо живели у том периоду, који смо све то доживели, гледали раднике како ходају улицама и пуне трамваје, ми који смо гледали вести о фабрикама којих данас нема – ми не можемо из овог угла, из позиције трулог капитализма, само кроз носталгију гледати на социјализам и заједништво тог доба. Немамо често прилику да се тога подсетимо. Данас замислити неки колектив који је заправо лишен сваког личног интереса изгледа немогуће и прилично је утопијски веровати да би се то поново једног дана могло догодити“, додаје глумац.

Додаје и да не треба генерализовати, јер нису сви људи исти. Али данас се дефинитивно живи брже него што се некада живело. Трка за профитом многима је постала стил живота.

„Утолико је лепше видети ове приче из неког другог времена. Ја нисам превише носталгичан, али за неке ствари, богами и јесам“, тврди Биторајац.

Огромну популарност серије у региону и успехе на европским фестивалима, Биторајац објашњава:

„Ово није комерцијална серија. Није нешто где у првих седам минута имамо четворицу мртвих. Није оно на шта смо заправо сада навикли… Управо због тога мислим да серија постиже добре резултате међу гледаоцима и на међународним фестивалима. Серија је топла, људска и једноставно – другачија“, сматра Олег.

Радује се и што је серија урађена као копродукција, јер мисли да су све наше државе у региону премале и премалог тржишта, и са премало новаца у култури, филму и серијама, да би сами непрекидно могли да раде велике продукције.

„Ово је била одлична синергија и спој околних држава и продуцената, а и ми глумци смо добили прилику да играмо са колегама са којима нисмо могли раније. Могла се серија направити 'како Бог заповеда', а и може да је види већи број људи, него што би то било да смо само орјентисани на своја тржишта“, закључује Рене.

Напомињемо, вечерашњу епизоду серије Подручје без сигнала гледамо од 21 час, после специјалног издања емисије Око.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи