Читај ми!

Татјана Ћитић: РТС Планета припрема садржаје прилагођене слепим и слабовидим особама

Радио-телевизија Србије наставља прилагођавање телевизијског садржаја особама са инвалидитетом. Серија „Корени“ доступна је на РТС Планети и потпуно је прилагођена за праћење особама оштећеног вида.

Гостујући у Дневнику, др Татјана Ћитић, помоћник извршног директора за развој РТС-а, наводи да је са Савезом слепих Србије договорена континуирану сарадњу у адаптацији телевизијских садржаја који ће бити прилагођени за слепе и слабовиде особе.

„Позвала бих и све оне који су корисници РТС Планете да погледају како смо ми то припремили, а наравно, на основу тога ће и закључити шта је аудио-дескрипција“, додаје др Ћитић.

Кроз аудио-дескрипцију слепе и слабовиде особе добијају потпун доживљај о филму или серији. Глас спикера описује сцене, гестикулацију ликова, али преноси и емоцију.  

Прилагођени садржаји се могу наћи на РТС Планети што доказује предности дигиталне технологије.

„Предности дигиталне технологије јесу да су садржаји диступни у свако доба, на сваком месту – на телефону, лаптопу, смарт телевизорима... Дакле, сви они који не стигну да погледају кроз програм, мада ће бити емитована на програму РТС 3, имају додатну могућност“, истакла је др Татјана Ћитић, помоћник извршног директора за развој РТС-а.

Иначе, како додаје др Ћитић, аудиодескрипција је сервис који је заступљен свуда у свету, мада не у великом проценту јер је у питању веома захтеван процес обраде садржаја. 

недеља, 06. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи