Читај ми!

Серија „Корени“ прилагођена за праћење особама оштећеног вида на РТС Планети

Серија Корени, према роману Добрице Ћосића, од данас је доступна слепим и слабовидим особама. Адаптација је урађена у сарадњи са Савезом слепих Србије. Све епизоде налазе се на насловној страни интернет платформе РТС Планета.

Кроз аудио-дескрипцију слепе и слабовиде особе добијају потпун доживљај о филму или серији. Глас спикера описује сцене, гестикулацију ликова, али преноси и емоцију.

„Води се рачуна да језик текста мора да буде једноставан, свакоме приступачан без коришћења страних и превише стручних израза“, објашњава Виолета Влашки, аутор аудио-дескрипције.

Захваљујући описима сцена, серија Корени је потпуно прилагођена за праћење особама оштећеног вида.

„Покушавамо да на Јавном сервису, који би требало да буде доступан свима, направимо серијски програм, документарни програм, култура и спортски садржаји буду доступни свима“, наводи Борис Дончић из Савез слепих Србије.

Овим пројектом наставља се прилагођавање РТС Планете особама са инвалидитетом.

„Тек је почетак континуиране програмске сарадње на реализацији заједничких пројеката. Ја верујем да ће свим гледаоцима РТС Планете, корисницима наше интернет платформе бити занимљиво да погледају, односно послушају како смо ми то припремили“, напомиње др Татјана Ћитић, помоћник извршног директора за развој РТС-а.

„Морам да кажем да је аудио-дескрипција овог пута, била ново искуство за све нас, и за мене, моје колеге, и све је то прошло много лакше, много повољније зато што смо имали врло велику подршку наших пријатеља из Савеза слепих Србије“, истиче Александар Антић, уредник и координатор пројекта.

Гледаоцима РТС Планете биће трајно доступно десет епизода серије Корени са аудио-описима. На тај начин Радио-телевизија Србије кроз креативне и нове технолошке могућности утиче и на смањење предрасуда, као једне од највећих баријера у њиховим животима.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи