Читај ми!

Посвета радничкој класи у шпици серије „Подручје без сигнала“

„Ноћ је у црно сву шуму завила. Коњух стење, руши се камење… Мртвога другара, хусинског рудара, сахрањује чета пролетера…”, стихови су партизанске песме „Коњух планином“, која је за генерације Југословена представљала врсту радничке химне.

Викенд за нама представио је почетак серије Подручје без сигнала, који је испратило више од 1.350.000 телевизијских гледалаца.

У трагикомичној сцени прве епизоде серије Подручје без сигнала видели смо како оронули инжењер Јанда (игра га Изудин Бајровић) чекићем разбија зид с муралом Творница
радницима
, док се фабриком ори песма Коњух планином.

Од тог тренутка, ова песма провлачиће се на необичан начин кроз сваку од шест епизода серије и будиће носталгију у нама – мамећи на смену осмехе и сузе.

Редитељ серије Далибор Матанић објашњава зашто је баш ову песму одабрао за одјавну шпицу: „Песма се помиње кроз књигу по којој је настао сценарио за серију, као симбол радничке класе. Она у серији служи као ода неким поносним временима која су прошла, али у оном тренутку када се мало измакнете – схватите да је у питању чиста лирика. Остајете суочени сами са собом, са својим емоцијама и судбином и надам се да публика то осећа.“

Иако ће многи – од Македоније до Словеније – за ову баладу рећи да је народна, њен текст је 1941. године, на мелодију једне руске песме, написао професор филозофије и песник Милош Поповић.

Музику је нешто касније уобличио диригент и композитор Оскар Данон.

Мало је познато да је песник инспирацију за ове болне стихове нашао у стварном догађају. Као припадник Озренског партизанског одреда, присуствовао је рањавању комесара чете, рудара Пеје Марковића.

Иако се видело да неће преживети, другови нису хтели да рањеника оставе за собом већ су га на носилима понели кроз снег преко планине Коњух. Према причи, на самом врху планине борац је преминуо и партизани су га на том месту и сахранили.

Поповић је написао стихове, а песма је већ током рата прихваћена међу партизанима. Две године касније, рат је однео и песника.

Деценијама после настанка, Коњух планином и даље представља врсту химне обесправљених и сиромашних радника и често се користи приликом радничких протеста и побуна.

Песма је доживела неколико обрада, а најпознатије су оне бендова Болеро и Азра, као и синглови Нене Ивошевић и Драгана Антића.

недеља, 06. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи