Читај ми!

„Подручје без сигнала“ на РТС-у, прича о заборављеним идеалима, заједништву, смислу живота

Прва епизода регионалне хит серије "Подручје без сигнала" редитеља Далибора Матанића, премијерно се емитује 19. фебруара 2022. године од 20 часова на Првом програму РТС-а. Снимљена је у копродукцији Хрватске, Словеније и Србије и већ је освојила вредне награде.

Нуштин је некада био индустријско средиште, а данас станиште губитника транзиције. Тамо нема ничега, па ни сигнала. Не може се пронаћи на мапи јер заправо не постоји, али је симбол свих градова нашег региона које је приватизација успавала.

Поновним оживљавањем затворене фабрике и буђењем становника утонулих у безнађе главни ликови Олег и Никола мењају и себе.

„Тема се бави радничком класом, творницама, што је неумитно пропало у неким приватизацијама и транзицијама ал ми смо се некако борили да се не бавимо носталгијом него да помакнемо фокус ка некој будућности неком не лаженом оптимизму али борби за боље сутра", рекао је Далибор Матанић, редитељ.

Причу о заборављеним идеалима заједништва, солидарности и проналажењу смисла живота у раду дочарала је регионална екипа глумаца. Серија је настала по истоименом роману Роберта Перишића, који је остварио велики успех у региону, али и у Америци, Француској и Великој Британији.

„Сценарио кад се прочита онак мало станеш размислиш о њему и онда кажеш човече па ово је добро али да то испадне добро треба да се поклопи јако пуно ствари. То су врло карактерне улоге, ликови детаљно разрађени и ако глумачка екипа то не похвата лоше нам се пише, ал тим више то ми је био изазов", истакао је глумац Рене Биторајац.

"Подручје без сигнала" је најбоља серија програма "Интернационал Панорама" на фестивалу у Лилу. Освојила је и награду публике у Минхену.

„Мислим да је сјајно што је РТС кофинансијер шестоделне драмске серије "Подручје без сигнала" јер је ова серија већ имала одличан пријем у целом региону и освојила неколико престижних међународних награда на великим телевизијским фестивалима. Оваква врста пројеката буди нам наду да ћемо и у будућности имати све више оваквих серија и да ће се успоставити једна лепа сарадња између земаља у региону", рекао је Марко Новаковић, Одговорни уредник драмског и домаћег серијског програма РТС-а.

Свака од шест епизода носи име једног од главних ликова које ће публика имати прилику да упозна у наредна три викенда на Првом програму РТС-а.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи