Читај ми!

Филмски фестивал у Берлину поново пред публиком, у конкуренцији за Златног медведа 18 филмова

Без велике помпе и упркос напетој епидемијској ситуацији одржава се 72. Филмски фестивал у Берлину. На Берлиналу у конкуренцији за главну награду, Златног медведа, налази се 18 филмова.

Берлинале се након године одсуства публике вратио класичном формату. Нормалност је, ипак, само привидна. Фестивал је отворио филм француског редитеља Франсоа Озона, римејк Фасбиндеровог филма Петер вон Кант, из кога су избрисане горке сузе.

"Почело је са драмским текстом, аутобиографским наравно. Разговарао сам са Жулијаном Лоренсом, последњим Фазбиндеровим партнером, који ми је испричао да је то у суштини његова прича са глумцем Гинтером Кауфманом", рекао је редитељ Франсоа Озон.

Професионалне публике, дакле свих оних који су активно укључени у филмску индустрију, ни ове године неће бити у Берлину. У такмичарском програму фестивала су Ватра Клер Дени, Римини Улриха Зајдла, Пре, сада и тада Камиле Андини и бројни други.

Изабел Ипер је добитница почасног "Златног медведа", а омаж укључује и ревију њених седам филмова до сада приказаних на фестивалу.

У Берлин су од значајнијих имена дошле само Шарлот Геинзбург, Жилијет Бинош и Ема Томпсон, која је побрала и пажњу и симпатије јавности изјавама о женској сексуалности због новог филма.

"Надамо се да ћемо током читаве године водити дуге разговоре о интимности, шта је она у ствари, шта је задовољство, а шта је стид и зашто се стидимо због необичних задовољстава које тражимо и осећамо", истакла је глумица Ема Томпсон.

Што се филмова из Југоисточне Европе тиче, ова година је можда једна од најсиромашнијих. У програму Форум биће приказан филм После воде београдског редатеља Дане Комљена, а у програму Панорама је светска премијера нашег филма Хероји радничке класе, редитеља Милоша Пушића.

Ово издање фестивала траје само до среде, кад ће бити проглашење победника. Након тога, Берлинале је до недеље препуштен публици.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи