Читај ми!

На 50. Фесту публика ће имати прилику да види пет филмова номинованих за Оскара

На овогодишњем 50. Фесту који се одржава од 25. фебруара до 6. марта, публика ће добити прилику да погледа пет филмова који су номиновани за престижну награду Оскар у разичитим категоријама.

Филм  Белфаст, за који је сценарио и режију потписао Кенет Брана, номинован је у категорији за најбољи филм, режију, оригинални сценарио, споредну мушку улогу (Киран Хајндс), споредну женску улогу (Џуди Денч), а филму Пица од сладића који је режирао Пол Томас Андерсом припале су номинације за најбољу режију, најбољи филм и најбољи оригинални сценарио.

У остварењу Мрачна кћи које је режирала Меги Џиленхол, за најбољу женску улогу номинована је Оливија Колман, за споредну женску улогу Џеси Бакли, док је за главну женску улогу у филму Паралелне мајке, Педра Алмодовара номинована Пенелопе Круз.

Најновија екранизација Едмона Ростана Сирано, у режији Џоа Рајта заслужила је номинацију за најбољи костим.

Филм Белфаст је драма о одрастању деветогодишњака током немира у Северној Ирској касних шездесетих 20. века. Млади Бади се креће кроз пејзаж борбе радничке класе, насиља и културолошких промена. Он сања о гламурозној будућности која ће га одвести далеко од невоља, а у међувремену утеху налази у својој харизматичној породици: тати, мами, баби и деди.

Пица од сладића приказује одрастање Алане Кејн и Герија Валентина, и открићу прве љубави у долини Сан Фернандо, 1973. године. Алана и Гери никада се нису срели пре дана фотографисања у његовој средњој школи. Она је млада жена која жели да пронађе себе ван свог посла помоћника фотографа. Он се већ етаблирао као глумац и брзо ће то рећи Алани у покушају да је импресионира. Ана је задивљена његовим натприродним самопоуздањем и они успостављају искрен, али незгодан однос. У филму играју, између осталих, Шон Пен, Том Вејтс, Бредли Купер.

Мрачна кћи је филм снимљен према истоименом роману Елене Феранте и говори о Леди која је сама на одмору на мору, и постаје заокупљена младом мајком и ћерком док их посматра на плажи. Узнемирена њиховим складним односом, она је преплављена сопственим сећањима на терор, конфузију и интензитет раног мајчинства. Један чин шокира Леду и уводи је у чудан и злокобан свет њеног ума, где је приморана да се суочи са неконвенционалним изборима које је донела као млада мајка и њиховим последицама.

Паралелне мајке је прича о две труднице које се срећу у породилишту. Обе су неудате и затруднеле су случајно. Средовечна Јанис не жали због тога и радује се беби, а адолесценткиња Ана је уплашена и каје се. Неколико речи које размењују док шетају кроз ходнике породилишта, чекајући да се породе, ствара блиску везу међу њима, која се игром случаја развија, мењајући им животе на неочекивани начин.

У филму Сирано главну улогу тумачи Питер Динклиџ. Човек испред свог времена, Сирано де Бержерак, заслепљује истовремено жестоком игром речи и сјајним мачевањем у двобоју. Али, убеђен да га његов изглед чини недостојним љубави према оданој пријатељици Роксани, Сирано тек треба да јој открије своја осећања. Али, Роксана се заљубљује на први поглед у Кристијана.

 

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи