Читај ми!

Десет филмова у конкуренцији за Оскара за најбољи филм

Објављене номинације за 94. доделу највећег признања у филмској индустрији, награде Оскар. Листа номинованих је могла да се прати у директном преносу на Јутјубу, а програм су водили глумци Лесли Џордан и Трејси Елис Рос.

Збир гласова чак 950 чланова Америчке филмске академије, дао је очекивани исход. Мрачну вестерн драму Џејн Кемпион Моћ пса номиновану у главним катеогријама – набољи филм, режија, главна мушка улога – по броју номинација прате: Научно-фантастична сага Денија Вилнева, Дина, са десет, и филмови који су овојили по седам номинација – црно-бела породична драма, Белфаст, Кенета Бране и мјузикл Прича са западне стране, Стивена Спилберга.

Управо са овим филмом Спилберг је поставо рекорд као стваралац који је продуцирао чак 11 остварења која су освојила номинацију за најбољи филм. Границу је померила и Џејн Кемпион као прва жена која је други пут номинована за најбољу режију.

Поред поменутих наслова, у престижној категорији – најбољи филм, за коју се настојало да буде разнолика, инкулизивна, популарна – нашли су се КОДА, Не гледај горе, Вози моја кола, Краљ Ричард, Пица од сладића и Алеја ноћних мора.

Шансу да понесу титулу најбоље глумице за главну женску улогу имају Џесика Честејн за Очи Тами Феј, Оливија Колман за Изгубљену ћерку, Пенелопе Круз за Паралелне мајке, Кристен Стјуарт за Спенсер и Никол Кидман за Рикардове.

Њен партнер у том филму, Хавијер Бардем, нонинован је за главну мушку улогу. А у тој категорији друштво му праве Бенедикт Камбербач за Моћ пса, Ендрју Гарфилд за Тик,так... Бум!, Вил Смит за Краља Ричарда и Дензел Вошингтон за филм Трагедија Магбета.

Овогодишња 94. додела Оскара. која ће након четири године поново имати домаћина, заказана је за 27. март. Након излета у главну железничку Јунион станицу у Лос Андјелесу, гламурозна церемонија враћа се у Холивуд и добри стари Долби театар.

Најбољи редитељ

Кенет Брана (Белфаст)

Ријасуке Хамагучи (Drive My Car)

Пол Томас Андерсон (Licorice Pizza)

Џејн Кемпион (Моћ пса)

Стивен Спилберг (Прича са западне стране)

Најбољи адаптирани сценарио

CODA

Ride My Car

Dina

The Lost Daughter

The Power of the Dog

Најбољи оригинални сценарио

Belfast

Don't Look Up

King Richard

Licorice Pizza

The Worst Person in the World

Најбоља глумица у спореној улози

Џеси Бакли (The Lost Daughter)

Аријан Дебоуз (West Side Story)

Џуди Денч (Belfast)

Кирстен Данст (The Power of the Dog)

Анжену Елис (King Richard

Најбољи глумац у споредној улози

Киаран Хајндз (Belfast)

Трој Костур (CODA)

Џеси Племонс (Моћ пса)

ЏК Симонс (Being the Ricardos)

Коди Смит-Мекфи (Моћ пса)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи