Читај ми!

Фест слави 50 година, у трци за Победника 20 филмова

Овог фебруара прославићемо пола века нашег највећег и најпрестижнијег филмског фестивала. Београд ће од 25. фебруара до 6. марта бити у знаку јубиларног 50. Феста који ће публици поклонити 88 премијерних филмова из целог света.

Настао је 1971. као „Храбри нови свет“, а пет деценија заокружује као „Нови храбри свет“. Игра речи увод је едицију која се одржава попут великих светских фестивала под специфичним, отежавајућим околностима, али која доноси истинско уживање у новим филмовима – Педра Алмодовара, Дарија Ардјента, Пола Шрејдера, Нанија Моретија, као и 18 реномираних редитељки међу којима су победнице Канског и Венецијанског фестивала – Жулија Дукорно и Одри Диван.

„Велики број филмова из читавог света од Холивуда до малих кинематографија каква је на пример казахстанска, одакле нам долази изузетан филм Сунцокрет са нашом Слободом Мићаловић, велики број екранизација познатих дела – поменућу само најновију екранизацију класика Томаса Мана Исповести варалице Феликса Крула. Дакле потребно је заиста удубити се у програм и направити најпрактичнији и најбољи одабир филмова“, објашњава Југослав Пантелић, уметнички директор Феста.

За Фестову награду утемељену 2015. Београдски победник, такмичи се чак 20 филмова – из Француске, Немачке, Сједињених Америчких Држава, Русије, Румуније, Грчке. Међу њима и два домаћа – Мрак Душана Милића и Хероји радничке класе Милоша Пушића.

Почасни „победници“ чекају Никиту Михалкова, Предрага Микија Манојловића, Емира Кустурицу.

„Фест је са ових 50 издања постао већински власник свога постојања. На нама је да направимо фестивал достојан оних 49 и фестивал који може да на адекватан начин наговести оних наредних педесет, надамо се бар до стотог. Фест не треба много да личи на претходних 50, већ да буде доста другачији, да промени термин одржавања како би био конкуретнији у свету и фестивалима који га окружују“, истиче градски cекретар за културу Иван Карл.

У јубиларно Фестово славље укључена је и Музичка продукција РТС-а. На самом затварању наш Симфонијски оркестар интерпретираће филмске хитове.

„Програм је везан за омаж Џону Вилијамсу, једном од највећих холивудских композитора. Од Супермена, И-Тија, Ратова звезда, Индијане Џонса – све ће то бити на репертоару плус нека мала изненађења, хајде да то остане тајна“, каже извршни директор Музичке продукције РТС-а Драгослав Фреди Станисављевић.

Већ дуже време није тајна, 50. Фест отвара Бановић Страхиња Стефана Арсенијевића, наш победник у Карловим Варима.

 

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи