Читај ми!

„Хероје радничке класе“ прво ће видети берлинска публика

Нови домаћи филм „Хероји радничке класе“, редитеља Милоша Пушића, имаће светску премијеру на 72. међународном филмском фестивалу у Берлину. Социјално ангажована прича настала уз подршку Филмског центра Србије, посвећена је борби човека за своја права.

Позив Херојима радничке класе са Берлинала стигао је као награда за уложени труд током протеклих десет година, колико је филм настајао.

А они су илегални грађевински радници, остављени без новца и основних права у борби за изгубљено достојанство. Из угла јунака, препознатљивих у друштвима у транзицији, филм Милоша Пушића приповеда о неправди и класној неравноправности.

„Ја их доживљавам као људе који желе бољи свет. Желе свет у коме ће моћи да живе са свим основним потребама човека, с тим што, наравно, често као и свако од нас, крену погрешним путем, неки од њих. Чини ми се да кроз овај филм траже начин да се врате на прави пут. То су хероји којима се бавим“, наводи редитељ Милош Пушић.

Хероји радничке класе су и својеврсна студија карактера, од којих су многи готово стереотрип. Неки имају много, а неки веома мало. Својим херојима редитељ приступа са емпатијом, верујући да социјално ангажовани филмови имају потенцијал да мењају ствари.

„Мислим да могу да промене гледаоца. Да учине да гледалац после неког филмског, биоскопског искуства изађе замишљен над оним што се дешава око њега, да проведе минут, сат са том причом, са тим људима. И то је већ онда корак ка нечем бољем, другачијем“, додаје Пушић.

Након што Хероје радничке класе буде упознала берлинска публика, упознаће их и београдска. И то већ на јубиларном, 50. Фесту.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи