Читај ми!

Нови савремени документаристички доживљај: Серијал „Камера је присутна“

Нови серијал Радио-телевизије Србије „Камера је присутна“, чије емитовање почиње 3. фебуара, представља нови визуелни рукопис који руши све стереотипе који нас одређују као друштво протеклих деценија.

Документарна редакција Културно-уметничког програма креће са емитовањем изузетно занимљивих документарних записа у оквиру новог серијала „Камера је присутна” који је маестрално визуализовао редитељ Грегор Зупанц са својим сарадницима.

Гостујући у Јутарњем програму, Зупанц наглашава да је посебно захвалан РТС-у што му је омогућио да реализује овако високостилизован и висококвалитетан уметнички програм.

„Посебно дугујем захвалност одговорној уредници Редакције документарног програма Оливери Панчић, која је и идејни творац овог серијала, и која је мени и мојим сарадницима отворила пут ка једном баш атрактивном и интригантном уметничком пројекту“, наглашава редитељ.

Признаје да је Марина Абрамовић на неки начин била инспирација за наслов серијала и да се на неки начин поиграо са њеним познатим перформансом Уметник је присутан у намери да направи провокативан наслов.

„Јер камера јесте присутна и сада док нас снима, и камера је свугде присутна. Камера је постала део нашег живота кроз телефоне, кроз хиљаде камера које нас окружују, камера у саобраћају и тако даље“, додаје Зупанц.

Међутим, у серијалу је камера третирана као хумани технички елемент, објашњава редитељ серијала, као део традиције филмске уметности и традиције телевизијске уметности такође, где се камера користи за оплемењивање људи, за причање неких хуманих прича, за инспирацију људи и пре свега, за лепоту живота.

Такође, Зупанц наглашава да су он и његови сарадници, Дамир Павлашевић, директор фотографије, који је био његове очи, и Стевана Лунг, монтажер и косценариста овог серијала, имали апсолутну слободу у раду на пројекту и да не постоји телевизија, осим РТС-а на којој би се могао приказати овакав производ.

„Серијал је специфичан и руши стереотипе зато што је модерна, зато што сам хтео и да оплеменим, и да забавим, и да едукујем, и да учиним људима живот лепшим након што одгледају овај програм. Нисам хтео да кокетирам ни са каквим негативним стереотипима да документарац мора да буде мрачан, тежак и спор. Овде је све динамично, брзо, колоритно“, наглашава Грегор Зупанц.

Неки од ликова који се појављују у серијалу су већ познати на уметничкој сцени, али је циљ био да се отвори потпуно нова димензија њиховог стваралаштва и њиховог живота.

Свет који нам је понудила камера овога пута би можда могао да буде скица неке нове реалности коју смо, због друштвене турбуленције кроз коју пролазимо, некако запоставили. Али оно што је најважније, кроз дешавања које смо забележили рушимо све стереотипе који нас, нажалост, одређују као друштво протеклих деценија.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи