Читај ми!

Полазници радионице Атељеа Варан представили своје документарне филмове

Полазници радионице престижне француске школе документарног филма Атеље „Варан“, која је током претходна два месеца одржана у Дому омладине Београда, премијерно су публици представили своје филмове.

Радионицу Атељеа „Варан“ основао је Жан Руш, редитељ који је утемељио антрополошки и етнолошки филм као гране документаристике. Ово је четврти пут, од 2004. године, да се организује у Србији. Од 54 кандидата из целог региона, након два круга интервјуа одабрано је десет учесника. Они су током два месеца прошли кроз цео процес снимања документарног филма, од налажења локација и писања сценарија до монтаже.

„После два сата неке основне обуке, снимања звука и снимања слике, они су већ на улици и снимају своје прве вежбе. Тако да су од првог тренутка бачени у ватру и како почне, тим интензитетом радионица траје до самог краја“, наводи редитељ Драган Николић, уредник филмског програма Дома омладине Београд.

Међу учесницима највише је студената режије са регионалних Академија, али и оних којима је филмска и телевизијска делатност већ постала професија.

О искуству у Радионици Атељеа „Варан“ бележе да је документарни филм још једна форма кроз коју је могуће бавити се поезијом, да су научили да живе као документаристи хватајући вредне тренутке и да се филм снима са људима, а не о људима.

„Верујем да ће нам доста тога користити у будућности, било да се бавимо документарним или играним филмом, јер смо имали прилику да се бавимо филмом на најдиректнији могући начин“, каже Илија Зековић, студент Факултета драмских уметности на Цетињу.

„Снимамо из руке, без статива, зумирања, на 35 милиметара и управо то нам даје могућност да се саживимо, да уђемо у њихов живот и да њихову стварност прикажемо на невероватно занимљив начин“, истиче новинарка Маја Милић.

Следећа радионица једне од најзначајних светских школа документарног филма биће одржана ове године у Новом Саду у оквиру програма Европске престонице културе.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи