Читај ми!

Обележено 110 година првог српског филмског остварења инспирисаног животом Карађорђа

У Музеју Југословенске кинотеке обележено је 110 година од првог српског играног филма „Живот и дела бесмртног вожда Карађорђа". Истовремено, обележено је и 126 година од прве филмске пројекције у свету.

За пионире домаће седме уметности, првог продуцента Светозара Боторића и сценаристу и редитеља Илију Станојевића, живот Карађорђа Петровића био је прави избор за прво остварење снимљено у Београду.

После неколико деценија трагања, филм је пронашао управник Архива Кинотеке - Александар Ердељановић.

„И онда сам Зеленовићу јавио са телефонске говорнице да сам пронашао Карађорђа. После пар дана, нас двојица смо отпутовали у Беч и тамо нас је чекало чудо - целокупни фонд Светозара Боторића, првог српског филмског продуцента, уз пар филмова који фале", испричао је Ердељановић.

Продуцент Светозар Боторић отворио је и први стални српски биоскоп у хотелу „Париз". У Музеју кинотеке приказани су његови документарни и играни филмови из 1911. године, а изложено је и неколико личних предмета.

„Светозар Боторић као продуцент првог и другог српског и балканског играног филма, и као продуцент више десетина, можемо их назвати документарних филмова или филмских журнала тог периода, свакако је оставио значајан траг за почетак организоване филмске производње у Србији па и Југославији касније", рекао је Марјан Вујовић, управник Музеја Југословенске кинотеке.

„Покретне слике јесу у ствари језик наше цивилизације, и зато је јако важно пре свега сачувати све то што је од самих почетака настајало као својеврсна заоставштина за будућност", каже Радослав Зеленовић, бивши директор Југословенске кинотеке.

Поводом јубилеја, 110 година од почетка српске кинематографије, било је речи и о исто толико значајних личности за српски народ до 1945. године.

Један од оних који је највише задужио домаћу кинематографију свакако је био Светозар Боторић, чији ће филмови бити рестаурисани у току 2023. године.

понедељак, 07. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи