Читај ми!

Југословенска кинотека вам пружа прилику да се поново уверите у мајсторство Алфреда Хичкока

У оквиру филмског циклуса посвећеног Алфреду Хичкоку, у Југословенској кинотеци у току је и изложба слика „Флерт фрејмова“ Иве Прлинчевић, инспирисаних делима овог редитеља. Изложбу прати и видео-рад монтажера Матеје Рацкова.

Отац савременог трилера, мајстор напетости, човек који је редефинисао филм, геније седме уметности – неке су од титула које иду уз име Алфреда Хичкока, у шта се можемо изнова уверити у Југословенској кинотеци, где је у току циклус филмова чувеног редитеља, у оквиру програма „Великани светског филма“.

Филмови се приказују хронолошки, од Уцене из 1924. до филма Марни из 1964. године. У програму су и његова најпознатија остварења: Психо, Птице, Вртоглавица и Држ'те лопова.

Последња два филма су била инспирација Иви Прлинчевић, визуелној уметници, чија изложба „Флерт фрејмова“ прати циклус филмова у Кинотеци, а инспирисана је везом филма, сликарства и живота.

„То су филмови из педесетих година. Мода и сам колорит загаситих боја ова два филма: Вртоглавица, где су загасите боје драмског мотива Сан Франциска и Држ'те лопова, где је све весело, медитерански, Азурна обала. Тако да сам ја намерно узела та два филма ради једног контраста доживљаја, као и у животу, да има и тамно и светло“, наводи Ива Прлинчевић, ауторка изложбе.

Изложбу прати и видео-подршка монтажера Матеје Рацкова.

„Мени се родила идеја, пошто она на неки начин зауставља покрет на сликама, да ја узмем један контрапоступак и анимацијом оживим те слике. Да би то била нека прича и да не би биле само анимиране слике, једна за другом, ја сам направио и неко везивно ткиво помоћу инсерата из та два филма, Вртоглавица и Држ'те лопова“, објашњава монтажер Матеја Рацков.

„Снимати филмове за мене, најпре и пре свега, значи испричати необичну причу. Филм, то је живот из кога су искључени сви досадни моменти“, говорио је Алфред Хичкок, који је деценијама инспирација многим уметницима.

Циклус филмова Алфреда Хичкока је у Кинотеци до 30. децембра, а изложба „Флерт фрејмова“ до 22. јануара.  

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи