Читај ми!

Софка – саздана од жеља и страсти, обавијена тугом и несрећом

Комплексни лик Софке одувек je за читаоце и књижевне критичаре енигма коју желе да расветле. Саздана од жеља и страсти, обавијена тугом и несрећом, у свили, везу и чипки, измеђ истока и запада, Софка је и даље лик у коме се огледа сва симболика источњачке врелине.

„Само је једна Софка“ – газда Митина ћерка, и данас симбол за изузетну, лепу, страствену, али и несрећну жену.

„За мене је Софка била највећи изазов од свих мојих улога. У мојим очима она је другачија и знала сам да то тако морам и да урадим. Није било важно само то како она изгледа и колико је лепа, већ и како она размишља, како се не боји да има снове и верује у праву љубав“, каже Сара Сандева која у серији Нечиста крв тумачи лик Софке.

Комплексни лик Софке одувек је за глумице велики изазов, за читаоце и књижевне критичаре енигма коју желе да расветле.

Како наводи др Сања Златановић, виши научни сарадник Етнографског института САНУ, Јован Дучић, песник и дипломата је 1929. године писао да: „Софка није ни Србијанка, ни Српкиња, ни уопште словенска жена“.

Ово је жена из јужносрбијанске севдалинке, и уопште тип јужносрбијански и маћедонски. Значи, чисто покрајински. Значи, пре свега, тип са једне ветрометине, пуно изложене, и нарочито врло сложене“, тако ју је видео Дучић, познавалац Бориних дела.

Уз такав тип жене, на овој нарочитој ветрометини изродило се нешто што је критика назвала „источњачком врелином“.

„Што је формулација књижевног критичара Милоша Савковића, с обзиром на оријентални колорит града“, објашњава др Златановић.

Оријeнтaлна сензуaлност и егзотика из Бориних дела прелиле су се на улице Врања. Тако је скоро седамдесет година о граду писала штампа.

„Тако је, рецимо, тридесетих година прошлог века било много чланака насловљених: 'Врањанци робови љубави и страсти', 'Врање град љубави и страсти' и слично“, подсећа др Сања Златановић.

А уз страст, севдах и мерак обавезно је ишао и дерт, туга, па и сама трагичност.

„Мислим да је Софка један од најтрагичнијих ликова српске књижевности и може слободно да се пореди та трагедија са ликовима из Шекспирових дела или антике“, сматра глумица Сара Сандева.

Саздана од жеља и страсти, обавијена тугом и несрећом, у свили, везу и чипки, између истока и запада, Софка је и даље лик у коме се огледа сва симболика источњачке врелине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи