Читај ми!

Нови Спајдермен – филмски спектакл године који се не пропушта

Трећи наставак Спајдермена "Пут без повратка" напокон је у биоскопима. Очекивања Марвелових обожавалаца, бар према реакцијама и овацијама публике у биоскопу, нису изневерена, а слободно се може рећи да ће најновији Спајдермен обележити годину на измаку.

Идентитет Спајдермена је у претходном наставку, захваљујући Мистерију, постао познат – цео свет зна да је средњошколац Питер Паркер (Том Холанд) суперхерој који се креће по облакодерима помоћу паукове мреже.

Јавност је немилосрдна и чињеница да сви знају ко је Спајдермен омета свакодневицу Питеру и њему најближим људима. Због тога одлучује да се обрати Доктору Стрејнџу (Бенедикт Камбербач) да својом магијом учини да сви забораве ко је Спајдермен.

Тинејџерска неодлучност доводи до тога да се чини поремете, отварају се различите димензије и у Марвел се уводи концепт мултиверзума, чиме почиње заплет филма. 

Нови Спајдермен има све елементе хита Марвеловог филмског универзума – хумор је свеприсутан, обрти и неочекиване згоде и незгоде су неизбежне, а спектакл који је приказан, готово да може да стане раме уз раме са завршетком саге о Осветницима – "Крајем игре".

Ипак, ако немате макар основно предзнање о Спајдермену, можда би требало да погледате претходна издања, како бисте лакше пратили филм.

Радња је веома динамична, како по сценама, тако и по расположењу и не постоји ниједан минут током два и по сата за који би могло да се каже да је ту да само попуни време.

Чини се као да су бројна одлагања изазвана пандемијом, како током снимања, али и датума премијере допринела "хајпу" међу обожаваоцима, који засигурно није био неоправдан. Томе у прилог иде и чињеница да је биоскопска публика током целе пројекције имала реакције својствене позоришној представи, што је несумњиво неуобичајено, али јединствено биоскопско искуство.

У режији Џона Вотса немогуће је не видети његово ослањање на рад браће Русо, који су били редитељи завршна два филма о Осветницима, али и два филма о Капетану Америци. Ипак, "Пут без повратка", јединственим не чини режија, већ невероватан сценарио који ће, упркос томе што је могао боље да доведе до заплета, одушевити Марвелове обожаваоце.

Том Холанд, којег смо од првог појављивања у Марвеловом универзуму гледали као често непромишљеног, али веома интелигентног и спретног клинца, током овог филма је успео да прикаже како је Питер Паркер сазрео, практично преко ноћи.

Без сумње, "Пут без повратка", успео је да се позиционира као најбољи овогодишње остварење Марвелове породице, упркос томе што се очекивало да то буду "Вечни", који, чини се, нису испунили наде аутора.

Најновији наставак Спајдермена фановима нуди много тога што су очекивали, али је било и многих ствари које никако није било могуће предвидети.

Нема разлога да чекате, викенд је пред вама, тако да ако нисте купили карте, пожурите, пошто је најновији наставак Спајдермена, вероватно, филм године који ће вам пружити незаборавно биоскопско искуство о којем ћете неизбежно причати са пријатељима.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи