Читај ми!

Књига "Нечиста крв - по делима Борисава Станковића"

У Клубу РТС-а представљена је књига "Нечиста крв - по делима Борисава Станковића", у којој је пружен увид у сценарио Војислава Нановића за телевизијску серију која се емитује викендом на Првом програму РТС-а.

Док је живео Њујорку, Војислав Нановић је написао сценарио под радним насловом "Ташана". Више од три деценије сценарио за Нечисту крв је био загубљен, док се за јединствену интерпретацију дела Борисава Станковића није заинтересовао редитељ Милутин Петровић.

"Ми очигледно имамо неку космичку везу. Тако ми је драго што се све то довело на степен да сада људи име Војислав Нановић изговарају са поштовањем. Он је заиста, нажалост, био потпуно запостављени филмски уметник", истакао је редитељ Милутин Петровић.

Сценарио обухвата четири деценије и настао је на основу приповедака, драма и романа Боре Станковића.

"Има премало сага у нашој књижевности. Отуда је Војислав Нановић направио нешто што је надградња онога чиме се бавио Бора Станковић", рекао је Саша Радојевић, уредник серије.

"У аутентичној Бориној Нечистој крви, осим Софке и Васке, ликови су само као назнака, као типови.Нановић је ту успео, комбинујући разне приповетке, да тим ликовима да живот, неко светло, неки мрак, да они буду комплексни", истакла је глумица Милена Предић.

У књизи је представљен оригинални сценарио, универзум који је Војислав Нановић саздао пратећи три генерације једне врањанске породице, од Хаџи Трифуна до Софке.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи