Читај ми!

Борба петлова у серији „Нечиста крв“ инспирисана сликом Паје Јовановића

У првој епизоди серије „Нечиста крв“ појављује се сцена борбе петлова, која је инспирисана славном сликом Паје Јовановића - „Борба петлова“. Та слика једног од наших најпознатијих реалиста први пут је изложена у Бечу 1898. године. Колика је њена популарност сведочи то да су и њене репродукције веома тражене на тржишту, а она се налази и на шеми Вилерових гоблена.

О томе на које проблеме су наилазили када су потенцијални западноевропски дистрибутери посматали сцену борбе петлова у филму, у интервјуу за РТС говорио је Горан Станковић, редитељ других пет епизода серије Нечиста крв.

„Људи на Западу су поставили неке норме како се третирају животиње. Имали смо један проблем када смо хтели да дистрибуирамо наш филм Нечиста крв – грех предака у Западну Европу, где смо били принуђени да образлажемо све сцене које се тичу насиља над животињама. То је, рецимо, откидање главе кокошке, пас које је убијен и борба петлова. Ми смо морали да докажемо да ниједна животиња која је била у тим сценама није прошла кроз физичку и психичку тортуру. За неке ствари нам је било лакше, а за неке теже да докажемо. Већину ствари смо ипак успели да докажемо“, наводи Станковић.

Друга линија инспирације за ову сцену везана је за специфични огранак америчког жанровског филма. Редитељ првих пет епизода серије Нечиста крв, Милутин Петровић, љубитељ је аутора Мотија Хелмана, који је преминуо ове године, и који дуго времена има рептуацију „најбоље скриване тајне америчког филма".

Посебну наклоност гаји према Хелмановом филму Борба петлова (1974), са Вореном Оутсом у главној улози. Тај филм је још увек забрањен у неким земљама, јер су за потребе његовог снимања организоване борбе петлова. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи