Читај ми!

Награда Марку Љубомировићу за филм о легендама чачанске кошарке

Филм "Легенде и митови чачанске кошарке", нашег колеге Марка Љубомировића, награђен је на фестивалу у Милану.

Аудиторијум "Тестори" у згради Региона Ломбардије у Милану угостио је важне госте из света спорта, филма и телевизије на затварању престижног фестивала "Milano International Ficts fest", 39. издање остварења са пет континената.

Додељене су награде које се пореде са Оскаром у свету телевизије и спортског филма. Новинар Магазина Око, Радио Телевизије Србије, Марко Љубомировић, учествовао је на овом фестивалу филмом "Легенде и митови чачанске кошарке".

"Пре годину дана, причајући са уредником и колегом Гориславом Папићем дошли смо до тога да би требало објаснити зашто је чачанска кошарка имала тако велики успех и зашто је тако специфична, дакле хтели смо да објаснимо тај феномен. Ја сам онда кренуо у реализацију тога, контактирао највеће звезде тамошње кошарке, Жељка Обрадовића затим Драгана Кићановића и Радмила Мишовића и успео сам први до сада да их спојим на једно место и да људима заправо објасним како је до тога дошло, како је настало и како је расло ово што је препознатљиво широм Србије и Европе", истакао је Марко Љубомировић, новинар РТС.

Филм је испао нешто дужи него што је планирано, око 37 минута и постао је прави документарни филм који је јако добро примљен, добио је награду спортских новинара Србије за најбољу тв причу, учествовао је на "Златиборском фестивалу спортског филма", након чега је учествовао у Милану, освојивши Почасно признање у категорији Великих шампиона.

На питање какви су утисци оних који су видели филм и да ли је постигнут циљ и објашњен феномен чачанске кошарке, Марка Љубомировић нам је одговорио:

„Колико сам приметио разговарајући са људима који су гледали филм и причајући са њима на церемонији свечаног затварања и доделе награда, њима је било занимљиво, конкретно старијим италијанима је било занимљиво да виде Драгана Кићановића који је био велика звезда европске кошарке у неким ранијим годинама, дакле да га виде сада јер они су знали за Чачак и за Југословенску кошарку која је била веома позната и Жељко Обрадовић који је овде тренирао у Тревизу, и било им је занимљиво да их чују како причају о нечему које нису неке велике ствари већ да виде одакле су они потекли и колико је то имало утицаја на њихове даље каријере које су биле веома успешне".

Шест дана филма, телевизије и културе на "Sport Movies & Tv 2021."  и заједнички моменти телевизијских канала, нових медија те продукцијских кућа, окарактерисали су овај фестивал на који је стигло скоро 1.000 радова из целог света, из 55 држава укључујући 47 спортских дисциплина.

Филм Марка Љубомировића показао је одакле је потекла "Света тројка" и да се легенда не постаје преко ноћи. Потребно је много рада, упорности, тренинга, али и посебне енергије публике попут оне коју има Чачак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи